| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Silpion
|
Wysłany: 04 Gru 2006, 0:55 Temat postu: Cmentarzysko w Skateholm |
|
|
Witam!
Czy ktoś dysponuje skanami, zdjęciami znajdujących się tam
"psich grobów"? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 04 Gru 2006, 17:32 Temat postu: |
|
|
| Nie bede udawał, że nie mam pojęcia nawet co to zastanowisko ale będę Ci wdzięczny gdybyś nam przybliżył coś niecoś na ten temat. Może wreszcie nauczę się czegoś z epoki kamienia;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 572 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 04 Gru 2006, 18:33 Temat postu: |
|
|
Kurcze, niby kamień ale jednak też ciekawy Swoją drogą to zdjęcia nie jakoscią a wielkością nie powalają. ale naprawdę interesujace. Przydałoby się żeby ktos napisał parę ciekawych rzeczy o kamieniu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magda

|
Wysłany: 04 Gru 2006, 18:42 Temat postu: |
|
|
jak miło ze kamien ruszył , nie miałam pojecia o tym stanowisku ale niezle musze przyznac. widzisz judym da sie do kammienia przekonac , przeciez to nie tylko krzemulce:P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 04 Gru 2006, 23:14 Temat postu: |
|
|
Zaintrygowal mnie fakt, ze pojawil sie pierwszy post w 'epoce kamienia' . W dalszym ciagu utrzymuje ze nie lubie malpoludow i ich krzemieni, a przynajmniej w teorii. Moze po jakichs wykopaliskach by mi sie odmienilo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Silpion
|
Wysłany: 10 Gru 2006, 13:22 Temat postu: |
|
|
Grobów w Skateholm mogło być nawet 88 (zob. Lary Larsson "Dogs in Fraction").
A propo pochówków psa, spotkałem się z ciekawym komentarzem na temat ich udomowienia:
"A survey of canine burials by KU archaeologist Darcy Morey suggests that dogs were likely domesticated between 13,000 - 17,000 years ago. Previous molecular studies found that dogs differentiated from wolves between 40,000-135,000 years ago. So which line of evidence is correct? Both, perhaps. The genetic changes could have started very early with some contact with humans, but without true domestication, which Morey believes is reflected in the burials. It could also be that the burials reflect a close relationship between dogs and humans, but domestication happened earlier. Of all the dogs I’ve had over the years, I can only recall actually burying two of them. What interests me most about this study is how anthropologists can use data from other species to learn more about human behavior."
(http://freethinkersasylum.com) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
opat
|
Wysłany: 17 Gru 2006, 12:56 Temat postu: |
|
|
| Wczesna domestykacja psów wśród łowców-zbieraczy ma swoje uzasadnienie. To zwierzę nadaje się znakomicie do usprawniania wycieczek do lasu za żywnością. Inna sprawa pochówki. Takie potraktowanie nijak ma się do tego co robią z psami choćby dzisiejsze prymitywne ludy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jacekka
|
Wysłany: 03 Sty 2009, 3:49 Temat postu: |
|
|
| Michał napisał(a): | Zaintrygowal mnie fakt, ze pojawil sie pierwszy post w 'epoce kamienia' . W dalszym ciagu utrzymuje ze nie lubie malpoludow i ich krzemieni, a przynajmniej w teorii. Moze po jakichs wykopaliskach by mi sie odmienilo. |
To w epoce kamienia żyły małpoludy? Skąd ta nazwa? Byli małpoludami tylko dlatego, że nie wytapiali metali?
To nasi przodkowie i należy im się szacunek. _________________ nie bójmy się tego co wyszło spod łopaty |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 03 Sty 2009, 11:46 Temat postu: |
|
|
Drodzy koledzy archeolodzy, jako historyk pragnę Was poprawić aby na przyszłość nie używać określenia "małpoludy", ale raczej homonidy.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jacekka
|
Wysłany: 03 Sty 2009, 16:28 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o epokę kamienia najadekwatniejszym słowem będą po prostu "ludzie".
Istoty, które pracują w kopalniach, podróżują, handlują (wymiennie) można śmiało nazwać ludźmi. _________________ nie bójmy się tego co wyszło spod łopaty |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|