| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 574 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
Wysłany: 02 Mar 2007, 2:49 Temat postu: Filmy w osadzone w realiach prehistorycznych ;) |
|
|
Na koniec tego roku (badz rok 2008) planowana jest premiera filmu 10 000 BC. Rezyserem jest Roland Emmerich (tworca takich filmow jak Gwiezdne Wrota, Dzień niepodległości czy Patriota). O jego fabule jak narazie wiadomo niewiele. Oto co donoszą na jego temat portale filmowe:
| Cytat: | Akcja "10,000 B.C." będzie się działa w czasach prehistorycznych. Opowieść skupi się na młodym łowcy mamutów, który wyrusza w długą podróż przez niezbadane tereny, po to, by uratować swoje wymierające plemię. W czasie swojej wędrówki młody mężczyzna będzie musiał uratować także życie jednego z najbliższych mu ludzi.
Pierwszą wersję scenariusza "10,000 B.C." Emmerich napisał razem z Haraldem Kloserem, autorem muzyki do swojego "Pojutrza". W jednym z udzielnych jakiś czas temu wywiadów Emmerich wyznał, że jednym z założeń fabuły filmu jest zilustrowanie trzech etapów dojrzewania prymitywnego człowieka. Autorem ostatecznej wersji scenariusza jest Robert Rodat nominowany do Oscara scenarzysta "Szeregowca Ryana".
Zdjęcia do "10,000 B.C." realizowane będą w tym roku w RPA i Namibii.
27 lutego 2006
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=30076 |
Osobiscie watpie w sukces filmu i w "chwytliwosc" tematu. Obawiam sie, ze autorzy staneli przed wyborem. Albo rzetelne odtworzenie realiow na podstawie znanej nam wiedzy, stworzenie obrazu o cechach dokumentalnych. Albo czysta fikcja rezysterska.. Historia latwa, mila i przyjemna, o przegodach i milosci dla przecietnego "amerykanskiego" widza. Na dzis dzien trudno jednak "gdybac". Poczekamy - zobaczymy.
Jakie sa wasze ulubione filmy w tej konwencji? Czy w ogole znacie inne? Moze pominmy Flinstonow badz Kiedy kobiety mialy ogony? O ile o ostatnim ktos slyszal Ale np. sa takie obrazy jak Walka o ogień czy Klan Niedźwiedzia Jaskiniowego. Co myslicie o sposobie w jaki prezentuja prehistoryczne spoleczności? Na ile mogą nam przybliżyc ich obraz i wzbogacic nasza swiadomość o tamtych czasach?
 _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 02 Mar 2007, 10:19 Temat postu: |
|
|
| Jesli bedzie to kolejny gniot w stylu wspomnianego "Patrioty" czy "Dnia niepodleglosci", to zycze autorowi aby zbankrutowal - przynajmniej niczym juz nas nie bedzie uszczesliwiac. Nie sadze aby film wypalil - odnosze wrazenie ze to bedzie zwykly film sensacyjno - przygodowy, tylko w realiach 10000 lat temu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cleomayhem

|
Wysłany: 02 Mar 2007, 10:47 Temat postu: |
|
|
Moim ulubionym filmem w tej kategorii, jest "Walka o ogień". Jak dla mnie film jest po prostu rewelacyjny. niestety nie widziałam "klanu niedźwiedzia jaskiniowego" /swoja drogą bardzo chciałabym bo przeczytałam całą sagę/. Nasuneło mi się też pewne skojarzenie nieco off topowe: pamiętacie może te wczesne gry komputerowe: "Prehisto 1" i "prehisto 2", czy "Ugh"?
Swoja drogą, ostatnie produkcje "prahistoryczne" niestety bardzo rozczarowały - wystarczy tu wspomnieć chociażby "Rrrrrrrr".
flintstonów oglądałam jak byłam dzieckiem - z tego co pamietam to mnie bardzo bawiły... Nie mam jednak pojęcia jaka byłaby moja reakcja na nie obecnie
Z nowych produkcji uważam , że bardzo dobre są : "Troja" i "Kingdom of heaven" - fakt, że osadzone w nieco późniejszych realiach. Co do ich produkcji hollywoodzkiej to myślę, że tutaj działa ona na korzyść, jesli chodzi o walory wizualne tych filmów. /ps. dziś z tego co wiem chyba będzie Troja w tv/ _________________ ...Homo sum, et nil humanum ame alienum esse puto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 02 Mar 2007, 12:07 Temat postu: |
|
|
No, Prehistoryk wymiatal, ale tylko 1 . Przypomnialem sobie ze byl watek prehistoryczny na poczatku ktorejs "Odysei Kosmicznej" (bo bylo ich chyba wiecej niz 1?) Kubricka . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 02 Mar 2007, 12:27 Temat postu: |
|
|
| Cleomayhem napisał(a): | | Z nowych produkcji uważam , że bardzo dobre są : "Troja" |
Cleo!! "Troja" to porażka! Produkcja na poziomie mniej więcej Konana Barbarzyńcy. Zresztą pomijając już realia, których w tym filmie poprosty nie ma to naprawdę nie moglem wytrzymać do końca. Jedyne co fajne z tego co pamiętam to scena gwałtu. Był tam gwałt, prawda?
| Michał napisał(a): | | Przypomnialem sobie ze byl watek prehistoryczny na poczatku ktorejs "Odysei Kosmicznej" (bo bylo ich chyba wiecej niz 1?) Kubricka Smile. |
yhm, mnie też się ta scena podobała. Kubrick nakręcił "Odyseję 2001" a Spilberg "Odyseję 2010". Obie uważam za bardzo dobre filmy.
| Cleomayhem napisał(a): | | Nasuneło mi się też pewne skojarzenie nieco off topowe: pamiętacie może te wczesne gry komputerowe: "Prehisto 1" i "prehisto 2", czy "Ugh"? |
Prehistoric był na amigę jeszcze. Bardzo fajna gra, chociaz zawsze miałem problem z wchodzeniem do jaskiń. No i piękna nazwa na grę o epoce kamienia: "Ugh" - to chyba wszystko tłumaczy  _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...."
Ostatnio zmieniony przez Judym dnia 03 Mar 2007, 12:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

|
Wysłany: 02 Mar 2007, 15:12 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Jesli bedzie to kolejny gniot w stylu wspomnianego "Patrioty" czy "Dnia niepodleglosci", to zycze autorowi aby zbankrutowal - przynajmniej niczym juz nas nie bedzie uszczesliwiac. Nie sadze aby film wypalil - odnosze wrazenie ze to bedzie zwykly film sensacyjno - przygodowy, tylko w realiach 10000 lat temu. |
Wiesz.. Chyba nie mozna nazwc tego gniotem. To subiektywna ocena jak sie domyslam fabuly. Film sie zwrocil i sporo zarobil. Takze widac wiekszosc jednak do gustu przypadl. Pomijam zreszta gusta "amerykanskiej" publicznosci, ale filmom nie mozna odmowic rozmachu czy profesjonalizmu ich wykonania. Swoja droga byly to filmy o ogromnych budzetach, ciekawi mnie ich wykorzystanie przy filmie o epoce kamienia. Tym bardziej, ze zaden z poprzednich raczej nie byl superprodukcja. A swoja droga Patriota mi sie podobal
Co do filmow osadzonych troche pozniej.. Troja ani Krolestwo nie przypadly mi do gustu. Za bardzo amerykanskie jak dla mnie A co powiecie o Aleksandrze? Jak dla mnie najlepszy film o epoce
Cleo - klan jaskiniowego niedzwiedzia moge Ci podrzucic, bo mam A ma ktos moze walke o ogien?  _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 02 Mar 2007, 23:05 Temat postu: |
|
|
| Max, prosze Cie - to, ze sie zwrocil nie oznacza ze reprezentuje jakis poziom. Dwie w/w pozycje nie stanowily zadnego arcydziela. Ot zwykle, oklepane fabuly - tu ratowanie swiata, tam zemsta na podlym przeciwniku. Tyle ze osadzone w innych niz na ogol realiach. A przepraszam - Independent Day wprowadzil cos nowego? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

|
Wysłany: 02 Mar 2007, 23:45 Temat postu: |
|
|
Nie mozesz tak genetalizowac.. Ok. Tobie moze sie nie podobac, ale widac kilku milionom ludzi sie jednak podobal.. Poza tym wolalbym zeby co wieczor w TV puszczali filmy tej klasy niz kolejne odcinki M jak milosc
Independence day chyba wniosl jednak troche. Popisowe efekty specjalne. Nie mowiac o wypromowaniu Willa Smitha czy Jeffa Goldbluma.
Jasne, 90% filmow mozna skrytykowac w ten sposob.. Sa przewidywalne, bo maja podobac sie malo wymagajacym widzom..
Niewazne.. Moze jednak wrocmy do tematu..  _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 03 Mar 2007, 0:58 Temat postu: |
|
|
| Michał napisał(a): | No, Prehistoryk wymiatal, ale tylko 1 . Przypomnialem sobie ze byl watek prehistoryczny na poczatku ktorejs "Odysei Kosmicznej" (bo bylo ich chyba wiecej niz 1?) Kubricka . |
Przypominam, że Kubrick nakręcił Odyseję na podstawie przegenialnej tetralogii Clarka! I jemu należą się największe brawa A motyw z Olduvai powtarza się jeszcze w ostatnim tomie.
| Cytat: | | Z nowych produkcji uważam , że bardzo dobre są : "Troja" |
Troja. Ładny film. Ale jak można było tak "Iliadę" obedrzeć z jej mitologiczności i baśniowości, wpierając laikom, że to w 100% wydarzenia historyczne? _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 03 Mar 2007, 12:10 Temat postu: |
|
|
| Max napisał(a): | | Ok. Tobie moze sie nie podobac, ale widac kilku milionom ludzi sie jednak podobal.. |
Pamiętam, że kiedy chodzilem jeszcze do podstawówki to przez ładnych parę lat przechodziłem obok wielkiego hasła napisanego sprayem na murze: "Ludzie jedzcie g...no miliony much nie mogą się mylić"
Zgadzam się z Michałem, chociaż muszę dodać, ze sceny batalistyczne w "Patriocie" są doskonale zrobione pod względem merytorycznym. _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...."
Ostatnio zmieniony przez Judym dnia 03 Mar 2007, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 03 Mar 2007, 12:18 Temat postu: |
|
|
| Judym napisał(a): |
Zgadzam się z Michałem, chociaż muszę dodać, ze sceny batalistyczne w "Patriocie" są doskonale zrobione pod względem merytorycznym. |
Fakt, nie byly zle.. aczkolwiek rzecz jasna wsrod zgielku bitwy musial sie spotkac Mel Gibson naprzeciw Zlego, aby stoczyc decydujaca walke.. to wszystko popsulo . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sensemilia
|
Wysłany: 08 Lip 2007, 21:46 Temat postu: ...chlip... |
|
|
Ja się nawet wzruszyłam na "Walce o ogień" kiedy Neandertalczyk i Homo Sapiens przytulali się przy zachodzie słońca (chlip). Któryś z nich był nawet w ciąży...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Silpion
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 0:41 Temat postu: |
|
|
Gniot. Ukazał się już trailer.
http://pl.youtube.com/watch?v=DOBOyfv2YPk
Zdaje się, że oprócz obcych, ludność scyłku paleolitu zwalczała również dinozaury ( 02:08 ). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 29 Sty 2008, 17:21 Temat postu: |
|
|
Ten trailer właściwie wystarczy żeby wiedzieć o co chodzi i jak się skończy. Jedynie nie dopowiedziano czy bohater zaprzyjaźni się z tygrysem pokazanym pod koniec, aczkolwiek IMO to wielce prawdopodobne . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|