| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ania
|
Wysłany: 20 Paź 2008, 12:23 Temat postu: Goci |
|
|
witam.bardzo chciałabym nawiązać kontakt z kimś kto dużo wie o Gotach. trochę szukałam ,czytałam ale nie znalazłam dużo na temat ich religii ,obrzędów.szukam jakieś strony o stelach nagrobnych i jakiegoś opisu ich wyglądu -chodzi o stele Gotów oczywiście. jak one były umiejscawiane ,pionowo ,poziomo ,pod ziemią.
interesuję się tym nie zawodowo tylko własna ciekawość dotycząca przeszłości Kaszub. mieszkam na terenach gdzie otaczają nas kurhany -
Węsiory ,Babie Doły itd.
proszę o pomoc.wiem ,ze są książki o kulturze wielbarskiej i dotyczące pobytu Gotów na terenach pomorza ,ale nie udało mi się ich jeszcze znależć. przynajmniej nie tam gdzie szukałam.
z góry dziękuję za pomoc.pozdrawiam wszystkich.ania |
|
| Powrót do góry |
|
 |
A.Kiton
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ania
|
Wysłany: 21 Paź 2008, 16:03 Temat postu: |
|
|
dzięki wielkie.wiem że mnie czeka masa lektury.już te strony przeglądałam.myślałam ,ze ktos sie nade mną zlituje i powie mi coś o stelach w skrocie.szukałam w necie ale o stelach Gotów nic nie ma oprócz tych w kamiennych kręgach.
poszukam tych książek.dziękuję za linki.pozdrowienia dla wszystkich.
podpowiedzcie mi proszę ,która z nich jest najciekawsza,najwięcej prawdy i wiedzy,która mnie interesuje? od tej bym zaczeła. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 21 Paź 2008, 23:57 Temat postu: |
|
|
Zaglądnij do: J. Kmiecińskiego, R. Wołągiewicza, Z. Krzaka, A. Kokowskiego, V. Bierbrauera, O. Hochmanna, E. G. Oxenstierny, H. Wolframa, J. Strzelczyka, J. Kostrzewskiego, A. Nowakowskiego, J. Okulicz - Kozaryn, J. Olulicza, K. Tymienieckiego, G. Labudy.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ninka
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 22 Paź 2008, 19:43 Temat postu: |
|
|
Tu znajdziesz tytuły publikacji Jerzego Kmiecińskiego, który badał kręgi kamienne w Węsiorach i Odrach:
http://www.pma.pl/wydawnictwa/index.php?strona=cwiadomosci&tom=20
A tu tytuły publikacji Ryszarda Wołągiewicza, który badał kręgi w Grzybnicy:
http://www.pma.pl/wydawnictwa/index.php?strona=cwiadomosci&tom=53
Wspominałem we wcześniejszym poscie o G. Oxenstiernie. Jeśli czytasz po niemiecku, to zdobądź jego książke z roku 1948. Pisze tam o ojczyźnie Gotów w Vertergotlandii i Ostergotlandii. Również dobrze na ten temat pisał V. Bierbrauer i R. Hochman.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ania
|
Wysłany: 27 Paź 2008, 17:13 Temat postu: |
|
|
| dziękuję Wam bardzo za pomoc. pozdrawiam wszyskich z forum. ania |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtek k.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 07 Sty 2009, 17:09 Temat postu: |
|
|
Wojtku, czyżbyś pozwalał swój felieton użyć jako publikację naukową aby skompletować bibliografię? Czy tekst posiada stosowną recenzję?
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtek k.
|
Wysłany: 08 Sty 2009, 9:14 Temat postu: |
|
|
| Vapnatak napisał(a): | Wojtku, czyżbyś pozwalał swój felieton użyć jako publikację naukową aby skompletować bibliografię? Czy tekst posiada stosowną recenzję?
|
Trudno moją pracę nazwać felietonem. Pod takim linkiem go umieściłem, bo do tego serwera (i w tym konkretnie miejscu) mam nieograniczony dostęp.
Natomiast niniejszą pracę mam zamiar w perspektywie najbliższych miesięcy opublikować. Nie dawałem jej nikomu do zrecenzowania, natomiast jeśli interesuje Cię mój cenzus naukowy, to jestem magistrem historii, absolwentem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Pozdrawiam
Wojciech Kempa
http://www.forum.jacekguzy.pl/felietony/goci_gniazdowi.pdf |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 08 Sty 2009, 10:03 Temat postu: |
|
|
| wojtek k. napisał(a): | Nie dawałem jej nikomu do zrecenzowania, natomiast jeśli interesuje Cię mój cenzus naukowy, to jestem magistrem historii, absolwentem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
|
Nie wnikam w to, jaki jest Twój cenzus naukowy. Interesuje mnie to, czy tekst ma wartość naukową. Czy w przyszłości chcesz zrealizować to, aby oddać tekst do recenzji? Po "sąsiedzku" wykłada jeden z najlepszych fachowców od Gotów w Europie. Może warto do niego się wybrać?
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtek k.
|
Wysłany: 08 Sty 2009, 11:09 Temat postu: |
|
|
| Vapnatak napisał(a): | | Interesuje mnie to, czy tekst ma wartość naukową. |
Myślę, że sam indywidualnie powinieneś spóbować sobie na to pytanie odpowiedzieć, a nie sugerować się ocenami innych. Ja osobiście nigdy nie sugeruję się recenzjami i generalnie nie przywiązuję do nich większej wagi. Na końcu pracy jest bibliografia - polecam przejrzenie zamieszczonych w niej pozycji. Ważne, by nie uprzedzać się do autorów i nie dzielić ich z góry na "poważnych" i "niepoważnych", bo to pierwszy krok do porażki. Do każdej pozycji można "się przyczepić", ale każda też sporo wnosi do tematu.
Jeśli przypominasz sobie moją ripostę na zdanie kmata na forum historycy.org, który krytycznie wypowiedział się na temat poglądów Andzeja Kokowskiego, dodając, że żadnej jego pracy nie czytał, a powołał się na krytyczne recenzje, to wiesz, o co chodzi. I Tobie, jako starszy o dwadzieścia lat kolega, w tym momencie dokładnie to samo radzę - nie patrz na recenzje, staraj się samemu wyrobić sobie opinię.
A tak na marginesie - nie mieszka prof. Kokowski po sąsiedzku. Owszem, studiowałem w Lublinie, ale było to w latach osiemdziesiątych. Od tamtej pory w Lublinie byłem może kilka, może kilkanaście razy. Mieszkam na drugim końcu Polski.
Pozdrawiam
http://www.forum.jacekguzy.pl/felietony/goci_gniazdowi.pdf |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 08 Sty 2009, 12:09 Temat postu: |
|
|
| wojtek k. napisał(a): |
Myślę, że sam indywidualnie powinieneś spóbować sobie na to pytanie odpowiedzieć, a nie sugerować się ocenami innych. Ja osobiście nigdy nie sugeruję się recenzjami i generalnie nie przywiązuję do nich większej wagi. Na końcu pracy jest bibliografia - polecam przejrzenie zamieszczonych w niej pozycji. Ważne, by nie uprzedzać się do autorów i nie dzielić ich z góry na "poważnych" i "niepoważnych", bo to pierwszy krok do porażki. Do każdej pozycji można "się przyczepić", ale każda też sporo wnosi do tematu. |
Ja osobiście zawsze zwracam uwagę na bibliografię.
| Cytat: |
A tak na marginesie - nie mieszka prof. Kokowski po sąsiedzku. Owszem, studiowałem w Lublinie, ale było to w latach osiemdziesiątych. Od tamtej pory w Lublinie byłem może kilka, może kilkanaście razy. Mieszkam na drugim końcu Polski.
|
Nie miałem na myśli, gdzie prof.. Kokowski mieszka. Chodziło mi o miejsce jego pracy. Jesteś z KUL-u, on jest z UMCS-u. Pomijając juz tą kwestię, że aktualnie mieszkasz na drugim końcu Polski, myślałem, że przejdziesz się do niego z tekstem.
Ale mam alternatywę do Kokowskiego! Prof. Salomon i prof. Nowakowski.
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtek k.
|
Wysłany: 08 Sty 2009, 12:54 Temat postu: |
|
|
| Vapnatak napisał(a): |
Nie miałem na myśli, gdzie prof.. Kokowski mieszka. Chodziło mi o miejsce jego pracy. Jesteś z KUL-u, on jest z UMCS-u. Pomijając juz tą kwestię, że aktualnie mieszkasz na drugim końcu Polski, myślałem, że przejdziesz się do niego z tekstem.
Ale mam alternatywę do Kokowskiego! Prof. Salomon i prof. Nowakowski.
|
Dzięki za radę
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|