| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Listek
|
Wysłany: 20 Lut 2009, 10:36 Temat postu: Jak określić wiek drewna leżącego w ziemi |
|
|
Witam
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób i z jaką dokładnością można zbadać wiek drewna wykopanego z ziemi.
Podczas kopania fundamentów wykopałem kawałek drewna iglastego, w miejscu, gdzie wiem, że co najmniej od 100 lat było pole uprawne (żadnych drzew). Ponieważ jest to ziemia 'rodzinna' (zakupiona przez dziadka mojej babci) ciekawi mnie kiedy został tutaj wyrąbany las i zajęty pod uprawę.
Druga sytuacja to kiedy podczas remontu w starej pożydowskiej kamienicy, pół metra pod obecną podłogą znalazłem drugą podłogę, spaloną od góry - więc wcześniejszy dom się spalił i zbudowano nowy. Wiem, że kamienica została zbudowana w 1930 r. ale ciekawi mnie kiedy istniał tamten poprzedni...
jakie są szanse aby do zbadać? jakie mogą być koszty takiego badania? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 574 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
Wysłany: 20 Lut 2009, 23:46 Temat postu: |
|
|
Domowym sposobem sie nie da. Trzeba wykonac analize dendrochronologiczna. Zajmuje sie tym np. Marek Krąpiec z AGH (http://www.zsg.agh.edu.pl/kadra.php#M.K). Cennika nie znam, trzeba jednak liczyc kilkaset zlotych.
W wielkim skrocie metoda ta polega na analizie sekwencji tworzonych z rocznych przyrostow slojow dla poszczegolnych gatunkow drzew w danym regionie. Za jej pomoca mozemy okreslic konkretny rok sciecia drzewa lub jesli nie ma partii przykorowej - podac date troche starsza. Wiecej chociazby na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dendrochronologia . Warto zerknac w linki z anglojezycznej wersji strony.
Co do piwnicy i podlogi, warto zaprosic archeologa lub architekta (najlepiej z doswiadczeniem w badaniach archeologiczno-architektonicznych), pomoga to zinterpretowac, byc moze wstepnie okreslic chronologie. _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
A.Kiton
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|