| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Blady

|
Wysłany: 07 Gru 2006, 19:34 Temat postu: Jezyk niemiecki |
|
|
Co sadzicie o obowiazkowym niemieckim bez mozliwosci wyboru innego jezyka.Czy przeszkadza wam ta sytuacja czy wrecz przeciwnie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 575 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
Wysłany: 08 Gru 2006, 0:09 Temat postu: Re: Jezyk niemiecki |
|
|
zaznaczmy ze kwestia dotyczy Wroclawia. przed wojna Niemcy przeprowadzili wiele badan na terenie slaska. Pozostalo wiele opracowan do ktorych, sila rzeczy, musimy sie odwolywac. Takze w tym wypadku wydaje sie to uzasadnione. A poza tym chyba tworcy pomyslu przyjeli zalozenie ze angielski kazdy w mniejszym lub wiekszym stopniu zna, a do niemieckiego trzeba troche przycisnac  _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 08 Gru 2006, 1:06 Temat postu: |
|
|
Hm.. to zes mnie ubiegl w odpowiedzi. Poza tym niemiecki jest moim skromnym zdaniem fajniejszy od angielskiego.. Zreszta ma sie niemiecki pochodzenie . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blady

|
Wysłany: 08 Gru 2006, 11:23 Temat postu: |
|
|
| Juz nie powiem kto ma tutaj niemieckie pochodzenie heh |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 11 Gru 2006, 0:00 Temat postu: |
|
|
coś w tym Twoim pochodzeniu jest Blady, biorąc pod uwage Twoje wyniki w SA-manie... Ja to głupie posty wypisuję na jutro zadanie z niemieckiego leży... _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cleomayhem

|
Wysłany: 11 Gru 2006, 0:09 Temat postu: |
|
|
co do SA- mana, znam tu pana który idealnie pasuje tu do wizerunku młodego gniewnego hitlerjugend:D. A niemieckiego to mu się uczyć bynajmniej nie chce.
Co do samego niemieckiego to mimo iż nauka tego języka idzie mi już od dobrych paru lat jak krew z nosa to uważam , że jest potrzebny, szczególnie tutaj we Wrocławiu. Przydałoby się przysiąść na jakiś czas i się nauczyć... Innej rady nie ma _________________ ...Homo sum, et nil humanum ame alienum esse puto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 11 Gru 2006, 0:38 Temat postu: |
|
|
W czwartek to dopiero padl mu rekord! Ja za to pocinam w Africa Safari  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
woozeq
|
Wysłany: 11 Gru 2006, 23:54 Temat postu: |
|
|
Uczę się niemieckiego 9 już rok(o w mordę, jak ten czas szybko leci) i znam ten język na tyle, by sobie poradzić bezproblemowo w BRD(die BundesRepublik von Deutschland- Republika Federalna Niemiec). Niestety przy pisaniu testu kfalifikującego do odpowiedniej grupy zaawansowania miałem jakieś zaćmini i trafiłem do AII 2stopnia i rok muszę się męczyć z powtórkami. Sama koncepcaj nauki języka niemickiego nie jest zła, jednak oczekiwałem, że będziemy uczyć się języka specjalistycznego, a nie gramatyki z poziomu gimnazjum. _________________ FIRST, THEY IGNORE YOU...
THEN THEY LAUGH AT YOU...
THEN THEY FIGHT YOU...
THEN YOU WIN... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 12 Gru 2006, 0:02 Temat postu: |
|
|
Jezyk specjalistyczny? . Niemieckiego uczymy sie po to, aby bez wiekszych trudnosci czerpac z bogatej archeologicznej literatury poniemieckiej, odnoszacej sie do naszego regionu. Ponadto ucza nas panie z Wydzialu Nauk Jezykow Obcych, wiec skad maja znac specjalistyczna terminologie? Od tego sa slowniki i nauka we wlasnycm zakresie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xylon
|
Wysłany: 17 Gru 2006, 23:53 Temat postu: |
|
|
Z Niemieckiego każdy Polak Katolik powinien znac chociaż parę niezbędnych zwrotów jak np. achtung granate! chende hoch itp. Na wypadek gdyby historia znów chciała nam zrobic psikusa . Cholera dlatego nie przepadam za historykami i historią
Ja sam mam problemy z Niemieckim, które wynikają z mojego lenistwa ale pewnie kiedyś przysiądę i co sobie obiecałem poznam język wroga [/list] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edek z krainy Kredek
|
Wysłany: 20 Gru 2006, 0:53 Temat postu: |
|
|
niemiecki --jezyk szatana... majatek wydalem juz te cholerne egzaminy ...walka z germanizacja trwa....jak tak dalej pojdzie to puszcza mnie z torbami  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
FinnMacCool

|
Wysłany: 20 Gru 2006, 14:16 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Nie będzie Niemiec pluł Nam w twarz, ni dzieci Nam germanił!! |
He he ja się w LO nie dałem zgermanizować a co! Zawsze miałem pały w dzienniku z niemca!! XD |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kromka
|
Wysłany: 11 Sty 2007, 2:01 Temat postu: |
|
|
wracajac do poczatku dyskusji, stwierdzam, ze niemiecki, jest nam potrzebny przede wszystkim przy poznawaniu przedwojennej dokumentacji slaska, a czym pisal juz Max. I nie chodzi tutaj o robienie komus na zlosc, ponowna germanizacje, ale w pewnym sensie o nasze dobro i ulatwienie pozniejszej pracy.. wiem, ze brzmi to niewiarygodnie, ale 2 razy w tygoniu staram sie wbic to sobie do glowy i jakos zmusic sie do obecnosci na wspomnianym niemieckim.. poki co mam 7 nieobecnosci i chyba szukuje sie trudniejszy test zaliczeniowy
A poza tym, drodzy Panowie, tak jak francuski dziala na was, tak samo niemiecki dziala na wiekszosc przedstwicielek plci pieknej!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 11 Sty 2007, 2:32 Temat postu: |
|
|
Oh tak, wlasnie przebijam sie przez archiwalia zebrane w archiwum panstwowym. Dochodze do wniosku ze oprocz niemieckiego przydalyby sie zajecia z czytania pisma gotyckiego.. odrecznego i czasami nabazgrolonego . Zawsze to jakas alternatywa do laciny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AgaWu

|
Wysłany: 12 Mar 2007, 22:37 Temat postu: |
|
|
oczywiście że przeszkadza nienawidze niemieckiego ale pan profesor powiedzial ze mozna sobie zmienic na inny  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|