| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kordian2702
|
Wysłany: 25 Cze 2008, 10:18 Temat postu: Kultura Cucuteni-trypole |
|
|
Chciałbym się dowiedziec na jakie fazy dzieli się kultura Cucuteni-trypole.
Jaka była geneza oraz zasięg tej kultury?  _________________ Grzebanie w śmieciach jest zajęciem żmudnym i mało atrakcyjnym ale historia może sie podobac. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
A.Kiton
|
Wysłany: 27 Cze 2008, 18:30 Temat postu: |
|
|
>>Zgodnie z ostatnimi danymi, uzyskanymi z zastosowania metod wywodzących się z nauk przyrodniczych, a szczególnie metody radioweglowej, ustalono, że kultura trypolska na Ukrainie pojawiła się ok. 5400 r. p.n.e. i zakończyła swoje istnienie ok. roku 2750 p.n.e. Jej wczesny okres (A) trwał do 4300 r. p.n.e., środkowy (B)- do 3600 r. p.n.e., a późny (C) - od 3600/3300 do 2750 r. p.n.e. W okresie swojego największego rozkwitu (ostatnia ćwierć IV tysiąclecia p.n.e.) obejmowała ona tereny wschodniej części Rumunii, gdzie nazwano ją kulturą Cucuteni, Mołdowę, dorzecze górnego i centralnego Podniestrza, środkowego biegu Dniepru i jego obniżenia, południowe rejony zachodniego i wschodniego Wołynia.<<
Cytat pochodzi z książki/katalogu wystawy pt. "Kultura Trypolska" ze zbiorów Lwowskiego Muzeum Historycznego oraz Muzeum Archeologicznego w Krakowie która była prezentowana w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli - 2005 r.
Niestety już się kończy :( http://www.mnw.art.pl/index.php/pl/wystawy_czasowe/wystawy/art39.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kordian2702
|
Wysłany: 09 Wrz 2008, 22:14 Temat postu: |
|
|
Dzięki za informacje, odpowiadam tak póżno z racji braku czasu.
Słyszałem że kultura trypolska utrzymywała kontakty handlowe z kulturą lubelsko-wołyńską i kulturą pucharów lejkowatych i chcialbym wiedzieć w jakiej fazie rozwoju K. C-T to następowało?
W jakiej fazie nastąpiła ekspansja na wołyń kultury trypolskiej i jakie mozna wymienic protomiasta tej lultury bo słyszałem że takie są? _________________ Grzebanie w śmieciach jest zajęciem żmudnym i mało atrakcyjnym ale historia może sie podobac. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
matis
|
Wysłany: 02 Paź 2008, 0:51 Temat postu: |
|
|
Na genezę KT składają się impulsy naddunajskich kultur neolitycznych (Boian, Cris) oraz podłoże KBD (kultura boho-dniestrowska).
Jeśli chodzi o kontakty KT z KPL to chodzi głównie o grupę mątewską KPL, a przejaw kontaktów to np. domieszka tłuczonych muszli w ceramice.
Protomiasta, inaczej "osiedla giganty": Dobrowody-250ha, Majdanieckoje-270ha, Cziczierkozowka-300ha, Taljanki-450ha, dużo o nich pisze W.Kruc (Osiedla giganty w kulturze trypolskiej) w Archeologii Polski XXXIX:1994, z.1-2.
KT pojawia się na Wołyniu wschodnim pod koniec okresu środkowego (patrz post A. Kiton) natomiast na zachodnim w trakcie okresu późnego.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji to polecam poczytać wspomnianego W. Kruca lub artykuły dostępne na http://www.trypillia.com/info/index.shtml
pozdr |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atimeres
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 06 Kwi 2009, 17:37 Temat postu: Re: Kultura Cucuteni-trypole |
|
|
A to ciekawe jest!
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
glaude
|
Wysłany: 07 Kwi 2009, 12:37 Temat postu: |
|
|
Atimeres zbyt dosłownie zrozumiałeś ten tekst- on pisze o przodkach Indoeuropejczyków, którzy byli przodkami Prasłowian,a ci z kolei Słowian. Przy czym używa on (autor) zbyt dużych skrótów myślowych i faktycznie można go źle zrozumieć.
Podaną trasę migracyjną haplotypu R1a nie potrafię ocenić- być może jest prawidłowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atimeres
|
Wysłany: 08 Kwi 2009, 8:03 Temat postu: |
|
|
| glaude napisał(a): | Atimeres zbyt dosłownie zrozumiałeś ten tekst- on pisze o przodkach Indoeuropejczyków, którzy byli przodkami Prasłowian,a ci z kolei Słowian. Przy czym używa on (autor) zbyt dużych skrótów myślowych i faktycznie można go źle zrozumieć.
Podaną trasę migracyjną haplotypu R1a nie potrafię ocenić- być może jest prawidłowa. | Zgadzam się. Klysov jest ostrożny, by wyłonioną i ukształtowaną na Bałkanach (to głównie chyba wschodnia Chorwacja nad rzeka Sawą) haplogrupę R1a nazwać Prasłowianami. Ale wskazuje na kontunuację w tej populacji - do dzisiejszych Słowian, którzy mają przecież tę sama topżsamośc genetyczną do dziś (inaczej np. niż Niemcy, którzy wyłonili się z hyaplogrupy R1, ale po bardzo wielu kolejnych mutacjach, po wcześniejszym wyodrębnieniu sie Sardyńczyków i Tocharian, a później dwóch haplogrup celtyckich).
Wyczuwa się też, że Klyosov nie chce "urazić" zachodnich Europejczyków, uważajacych się za potomków tzw. Praindoeuropejczyków, wskazując, że kultury tworzone przez ową pra-wspólnotę, pokrywaja sie ze stwierdzonym rozmieszczeniem Prasłowian; chodzi mi o tę publikację przygotowaną do druku:
ОТКУДА ПОЯВИЛИСЬ СЛАВЯНЕ И "ИНДОЕВРОПЕЙЦЫ"?
ОТВЕТ ДАЁТ ДНК-ГЕНЕАЛОГИЯ, część I i II.
http://www.lebed.com/2008/art5375.htm
http://www.lebed.com/2008/art5386.htm
| glaude napisał(a): | | Podaną trasę migracyjną haplotypu R1a nie potrafię ocenić- być może jest prawidłowa. | Zainteresowała mnie publikacja Wolfgang Haak: Ancient DNA, Strontium isotopes, and osteological analyses shed light on social and kinship organization of the Later Stone Age (October, 2008).
Ona daje potwierdzenie, że 4.600 lat temu ludność R1a była nad Soławą koło Lipska, w miejscu "późniejszego" osadnictwa Serbo-Łużyczan.
Ważne jest i to, że stwierdziły to właśnie niemieckie i bardzo dokładne badania izotopowe i genetyczne.
http://www.pnas.org/content/suppl/2008/11/17/0807592105.DCSupplemental/0807592105SI.pdf
(ten link to tylko częściowy dostęp do materiałów; oryginalny dostęp się mi zagubił, a raczej został zablokowany). Tekst mam jednak wydrukowany. Na pewno jest bardzo wazny!
//Połączyłem oba posty.
Michał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atimeres
|
Wysłany: 08 Kwi 2009, 11:26 Temat postu: Re: Kultura Cucuteni-trypole |
|
|
| kordian2702 napisał(a): | Jaka była geneza oraz zasięg tej kultury?  | A co myślicie o tym artykule, który utożsamia kulturę cucuteni-trypolską z kulturą Praindoeuropejczyków (o ile dobrze zrozumiałem)?
http://www.trypillia.com/articles/eng/re5.shtml |
|
| Powrót do góry |
|
 |
glaude
|
Wysłany: 09 Kwi 2009, 11:50 Temat postu: |
|
|
No nie wiem. Tożsamość genetyczna, a tożsamość kulturowa czy językowa to trzy, (często) różne rzeczy.
W Turcji też mówi się językiem rodem ze wschodniej Azji, ale DNA jej mieszkańców w ogóle tego nie potwierdza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 09 Kwi 2009, 14:02 Temat postu: |
|
|
Zgadza się! Można to porównać z wątkiem Węgrów, który pojawił się już tutaj na Forum w dziale niżej.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
glaude
|
Wysłany: 09 Kwi 2009, 14:35 Temat postu: |
|
|
Dokładnie.
Jeszcze bardziej jaskrawy przykład to Afroamerykanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 09 Kwi 2009, 14:39 Temat postu: |
|
|
No cóż, na upartego to można się licytować na tego typu przykłady. Ja podam jeszcze jeden: dzisiejsi Anglicy i Szkoci, którzy spokrewnieni są z Wikingami norweskimi i duńskimi. Swojego czasu przeprowadzone były takie badania na mężczyznach z Wysp. Badania doprowdziły do zaskakujących rezultatów.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atimeres
|
Wysłany: 09 Kwi 2009, 15:01 Temat postu: |
|
|
| Vapnatak napisał(a): | | No cóż, na upartego to można się licytować na tego typu przykłady. Ja podam jeszcze jeden: dzisiejsi Anglicy i Szkoci, którzy spokrewnieni są z Wikingami norweskimi i duńskimi. Swojego czasu przeprowadzone były takie badania na mężczyznach z Wysp. Badania doprowdziły do zaskakujących rezultatów.vapnatak |
http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~gallgaedhil/haplo_r1a_two.htm
Są tam badania haplotypów angielskiej haplogrupy R1a. Wykazuja one, na podstawie podobieństwa, różne pochodzenie tych populacji: od wikingów norweskich, od Europy Wschodniej itd. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atimeres
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|