| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Teodor
|
Wysłany: 25 Lut 2009, 13:14 Temat postu: Osada przeworska w Nowym Dworze Mazowieckim |
|
|
http://www.nowodworska.net/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=173
Prace wstępne chcemy zacząć już w marcu. Właściwa budowa ma ruszyć w lipcu. Oficjalne otwarcie jest przewidywane na 4 lipca. Wtedy na terenie pod osadę chcemy zorganizować imprezę historyczną promującą całe przedsięwzięcie.
Szczegóły wkrótce.
Chętni do współpracy mile widziani Smile
mapka - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54bb7df6b48af721.html
7 marca 2009 roku pojawimy się w strojach historycznych wraz z podstawowym sprzętem w Carrefour Express w Nowym Dworze Mazowieckim przy ulicy Spacerowej 2 w godzinach 11 - 16 w ramach akcji promującej budowę osady. Wszystkich chętnych zapraszam by zapoznali się z projektem i ludźmi mającymi go koordynować. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 25 Lut 2009, 18:19 Temat postu: Re: Osada przeworska w Nowym Dworze Mazowieckim |
|
|
| Teodor napisał(a): | http://www.nowodworska.net/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=19&Itemid=173
Prace wstępne chcemy zacząć już w marcu. Właściwa budowa ma ruszyć w lipcu. Oficjalne otwarcie jest przewidywane na 4 lipca. Wtedy na terenie pod osadę chcemy zorganizować imprezę historyczną promującą całe przedsięwzięcie.
Szczegóły wkrótce.
Chętni do współpracy mile widziani Smile
mapka - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54bb7df6b48af721.html
7 marca 2009 roku pojawimy się w strojach historycznych wraz z podstawowym sprzętem w Carrefour Express w Nowym Dworze Mazowieckim przy ulicy Spacerowej 2 w godzinach 11 - 16 w ramach akcji promującej budowę osady. Wszystkich chętnych zapraszam by zapoznali się z projektem i ludźmi mającymi go koordynować. |
A przedstawicieli potomków Wandali, germańskich (zdaniem niektórych archeologów) autochtonów - aborygenów też już zaproszono? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 25 Lut 2009, 22:29 Temat postu: |
|
|
| Link się chyba zdeaktualizował. Czy możesz podać treść artykułu? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 26 Lut 2009, 10:46 Temat postu: Re: Osada przeworska w Nowym Dworze Mazowieckim |
|
|
| Kaczmarek napisał(a): | | A przedstawicieli potomków Wandali, germańskich (zdaniem niektórych archeologów) autochtonów - aborygenów też już zaproszono? |
Aż się sunie na język określenie, którego nadużywasz bez umiaru: "złośliwie".
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 26 Lut 2009, 14:27 Temat postu: Re: Osada przeworska w Nowym Dworze Mazowieckim |
|
|
| Vapnatak napisał(a): | | Kaczmarek napisał(a): | | A przedstawicieli potomków Wandali, germańskich (zdaniem niektórych archeologów) autochtonów - aborygenów też już zaproszono? |
Aż się sunie na język określenie, którego nadużywasz bez umiaru: "złośliwie".
vapnatak |
Nie z mojej złośliwości powstają opowieści o Germanach na ziemiach naszych.
Pytam tylko, czy "archeologicznych autochtonów" będziemy zapraszać na imprezy związane z ożywianiem "narracji historycznych znawców okresu rzymskiego"?
I mam drugie pytanie: od kiedy germańscy twórcy kultury przeworskiej zamieszkiwali te ziemie, od zawsze? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 26 Lut 2009, 23:02 Temat postu: Re: Osada przeworska w Nowym Dworze Mazowieckim |
|
|
| Kaczmarek napisał(a): | | Nie z mojej złośliwości powstają opowieści o Germanach na ziemiach naszych. |
Czyżbyś miał wątpliwości w tej kwestii?
| Cytat: |
I mam drugie pytanie: od kiedy germańscy twórcy kultury przeworskiej zamieszkiwali te ziemie, od zawsze? |
Moja odpowiedź brzmi: nie.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 27 Lut 2009, 22:43 Temat postu: Re: Osada przeworska w Nowym Dworze Mazowieckim |
|
|
| Vapnatak napisał(a): | | Kaczmarek napisał(a): | | Nie z mojej złośliwości powstają opowieści o Germanach na ziemiach naszych. |
Czyżbyś miał wątpliwości w tej kwestii?
| Cytat: |
Moja odpowiedź brzmi: nie.
vapnatak |
No to od kiedy?
I czy potomków ich zaproszą? I Panią Steinbach też! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 28 Lut 2009, 10:21 Temat postu: |
|
|
Hehehehe! O nie kolego Kaczmarek! Ja nie mam czasu i ochoty Ciebie edukować. Masz rączki, nóżki i oczka, pójdź do czytelni i sobie poczytaj odpowiednie książki. Aaa, i mam radę dla Ciebie, skoro już mamy obaj tak świetny humor: zapytaj kolegę Teodora, czy aby nie miałby dla Ciebie miejsca wśród wspomnianych przez Ciebie aborygenów w jednej z szop w przyszłej osadzie "przeworskiej" w Nowym Dworze!
|
| Powrót do góry |
|
 |
Teodor
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 05 Mar 2009, 20:08 Temat postu: |
|
|
| Teodor napisał(a): | | Niech ten co chce krytykować lepiej powie co i jak sam zrobiłby lepiej i niech to zrobi najlepiej.... |
O, i święte słowa!
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 06 Mar 2009, 22:21 Temat postu: |
|
|
Uzasadnienie projektu: Dotąd na świecie nikt nie podjął się rekonstrukcji osady przeworskiej.
I dlatego my to zrobimy,bo masz Miś jest na miarę....... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 06 Mar 2009, 22:41 Temat postu: |
|
|
| Kaczmarek napisał(a): | Uzasadnienie projektu: Dotąd na świecie nikt nie podjął się rekonstrukcji osady przeworskiej.
Czy Ty masz jakieś kompleksy związane z "przeworskiem"?
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 06 Mar 2009, 23:59 Temat postu: |
|
|
| Vapnatak napisał(a): | | Kaczmarek napisał(a): | Uzasadnienie projektu: Dotąd na świecie nikt nie podjął się rekonstrukcji osady przeworskiej.
Czy Ty masz jakieś kompleksy związane z "przeworskiem"?
vapnatak |
Nasz MIś będzie na miarę naszych możliwości,ale nikt nie be nas pytał po co go zrobiliśmy, bo On jest nasz, a potem sobie zgnije...., ale będzie pierwszy na świecie i to my go damu Europie... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 07 Mar 2009, 10:18 Temat postu: |
|
|
| Kaczmarek napisał(a): | | Nasz MIś będzie na miarę naszych możliwości,ale nikt nie be nas pytał po co go zrobiliśmy, bo On jest nasz, a potem sobie zgnije...., ale będzie pierwszy na świecie i to my go damu Europie... |
Gratulację świetnej znajomości dialogów "Misia" Stanisława Barei!
Naprawdę martwię się u Twój stan emocjonalny - wbrew pozorom!
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 07 Mar 2009, 13:55 Temat postu: |
|
|
Jeśli ma to być dobry pomysł na popularyzację pradziejów no to OK! Gratuluję entuzjazmu itp.
Niestety, w wielu przypadkach etniczno-polityczne "zacietrzewienie" bierze górę. Czy ci ludzie, który tam mieszkali wiedzieli że byli germańskimi Wandalami, jak sądzą niektórzy (z naciskiem na niektórzy) nasi archeolodzy i historycy, powołując się na wszystko, tylko nie wyniki solidnych własnych badań?
Kto z zagranicznych turystów (ludzi wykształconych, także archeologów!) wie że u nas archeologia, ciągle jeszcze, wydziela k. przeworską i ją etykietuje?
Z mojej strony dyskusja jest już skończona.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|