| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 15 Gru 2006, 22:48 Temat postu: Panna z rybą |
|
|
Pewnie każdy z nas był już przynajmniej raz na Ślęży. Podczas mojej przedostatniej wycieczki postanowiłem jeszcze raz przyjrzeć się słynnym rzeźbom. Kiedy uważnie obejrzałem sobie "Pannę z rybą". stwierdziłem, że trzeba naprawdę nie mieć oczu, żeby nie zauważyć, ze to nie żadna panna, tylko całkiem nieźle zbudowany mężczyzna. Pomimo tego, że rzeźba jest silnie zniszczona cała dynamika postaci jest dla mnie wyraźnie widoczna. Mężczyzna jedną noga się mocno zapiera drugą utrzymuje równowagę i przejmuje część ciężaru wyciąganej ryby. Z ryby ścieka woda co badacze mylnie wg mnie brali za "suknię" panny (zaznaczone pionowe kreski widoczne pod rybą). Nie wspominam tutaj o tak oczywistych sprawach jak silnie zaznaczona muskulatura owej "panny". Co sądzicie o takiej interpretacji? _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 16 Gru 2006, 0:24 Temat postu: |
|
|
Fakt, panna jest dość muskularna jak na "pannę", a woda ścieka koncentrycznie od ciała zwierzęcia... Ale przyznam, że wcześniej nie przystanęłam dłuzej nad interpretacją tej rzeźby Myślę, że to jednak postać "rybaka", w każdym razie na pewno jest to osobnik płci męskiej :] _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 574 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
Wysłany: 16 Gru 2006, 0:28 Temat postu: |
|
|
Tak tak.. Nad "panna z ryba" nie tylko my sie glowimy:
| Cytat: | Największym zainteresowaniem badaczy cieszy się rzeźba zwana ?Postać z rybą?. Interpretacje tej rzeźby wywołują najwiecej dyskusji. Jest to najwyraźniej postać męska w długiej szacie, trzymająca oburącz ogromną rybę. Motyw ryby posiada od bardzo dawnychGczasów specjalne znaczenie kultowe. Kult ten sięga korzeniami do starej kultury sumeryjskiej w Mezopotamii, gdzie bóstwo symbolizuje żywioł wodny Ea. Legendy Sumerów mówią o bliżej nieokreślonej rasie pół ryb ? pół ludzi, którzy przypłynęli w górę rzeki z bogiem Oannesem (Enki) na czele. Nauczali oni ludzi sztuki pisania, budowania miast, uprawy roli i wykorzystania metali. Ea nie jest pochodzenia sumeryjskiego, został przez nich przmianowany na Enki. Zresztą wiele miast sumeryjskich jest pochodzenia przedsumeryjskiego należącego do kultury El Obeid. Sumerowie i Babilończycy uważali, że ich cywilizację założyła grupa istot zimnowodnych. Przewodnikiem tej grupy był Oannes, a właściwie Ea, gdyż imię Oannes zostało zhellenizowane przez historyka Berossosa. Pojawia się on pod postacią boga ryby.
Najbardziej zadziwiająca jest jednak historia związana z Graalem. Opiekunem i strażnikiem Graala jest Król Rybak. Czy przypadkiem Graal nie jest ukryty na Ślęży? Czy jest to kraina opisywana przez Parcevala i Von Eschenbacha? Ostrzeżenie zawarte w podaniach o tajemnicy Graala mówią, że ktoś, kto wyda tajemnicę Graala ściągnie na siebie straszliwe nieszczęście. Dlatego tajemnica Graala była jeszcze bardziej groźna i dla ludzi średniowiecza czymś mistycznym i boskim a jednocześnie strasznym.
http://projekt-cheops.com/sleza/ |
_________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 16 Gru 2006, 0:51 Temat postu: |
|
|
Taaak, a postac boga Ea jest ogromnym polem do popisu pseudoarcheologów spod znaku Danikena, twierdzących, że bóstwem tym jest odziany w hełm i skafander kosmita
Ale to tak na marginesie
Myślę, jednak, że samo przedsrawienie ryby, jako zwierzęcie związanego z wodą może byc równie dobrze "autochtonicznym" motywem. Kultu wody naprawdę nie trzeba importowac aż z Mezopotamii (Chyba, że samo forntalne przedtawienie postaci ludzkiej na stelli. Bo tego typu wizerunki, szczególnie w starszym brązie mają podloże wybitnie mezopotamskie.) _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 03 Sty 2007, 23:43 Temat postu: |
|
|
| Strati napisał(a): |
Myślę, jednak, że samo przedsrawienie ryby, jako zwierzęcie związanego z wodą może byc równie dobrze "autochtonicznym" motywem. Kultu wody naprawdę nie trzeba importowac aż z Mezopotamii |
nie no faktycznie nie trzeba być geniuszem żeby powiązać rybę z wodą (nawet nie trzeba byc mezopotamskim geniuszem). _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|