| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Shira
|
Wysłany: 17 Lut 2009, 12:02 Temat postu: Pochówki bagienne z Polski |
|
|
Witam,
czy ktoś z Was wie coś więcej na ten temat? Interesują mnie zarówno znaleziska samych ciał, jak i pochówków w kłodach drewnianych (zachowanych, o ile takie były).
Z zajęć z epoki brązu pamiętam tylko, że w latach 30. ubiegłego wieku znaleziono w bagnie w miejscowości Drwęck tzw. dziewczynkę z Drwęcka.
Czy są inne tego typu znaleziska z ziem polskich, a jeśli tak to podajcie proszę literaturę
Pozdrawiam _________________ Life is a tale told by an idiot... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ajyysyt
|
Wysłany: 16 Paź 2009, 17:50 Temat postu: |
|
|
| no ja też jestem ciekawa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 16:49 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, czy chodzi tylko i wyłącznie pochówki bagienne z epoki brązu?
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ajyysyt
|
Wysłany: 28 Paź 2009, 14:23 Temat postu: |
|
|
| ja jestem ciekawa takich ale nie tylko z epoki brązu ,nie orientuję się kiedy jeszcze się takowe zdarzały |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 01 Lis 2009, 23:35 Temat postu: Re: Pochówki bagienne z Polski |
|
|
| Shira napisał(a): | Witam,
czy ktoś z Was wie coś więcej na ten temat? Interesują mnie zarówno znaleziska samych ciał, jak i pochówków w kłodach drewnianych (zachowanych, o ile takie były).
Z zajęć z epoki brązu pamiętam tylko, że w latach 30. ubiegłego wieku znaleziono w bagnie w miejscowości Drwęck tzw. dziewczynkę z Drwęcka.
Czy są inne tego typu znaleziska z ziem polskich, a jeśli tak to podajcie proszę literaturę
Pozdrawiam |
z Dargikowa na Pomorzu i Słowikowa w Wielkopolsce: z okresu wpływów rzymskich (Makiewicz 1993, 2002).
Makiewicz T., 1993. Z badań nad ofiarami i miejscami ofiarnymi na terenie Polski w okresie przedrzymskim i rzymskim, [w:] Wierzenia przedchrześcijańskie, red. M. Kwapiński, H. Paner, Gdańsk, s. 65-76.
Makiewicz T., 2002. Pierwsi Germanie, [w:] Polska. Dzieje cywilizacji i narodu, t. 1, U źródeł Polski. Do roku 1038, red. M. Derwich, A. Żurek, Warszawa, s. 94–97.
Innych nie znam.
Pozdrowienia,
MK |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 04 Lis 2009, 16:58 Temat postu: |
|
|
No ale to w dalszym ciągu żelazo, a nie brąz...
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 06 Lis 2009, 1:07 Temat postu: |
|
|
| Vapnatak napisał(a): | No ale to w dalszym ciągu żelazo, a nie brąz...
vapnatak |
Napisałem, innych nie znam, jeden z brązu (już podany) i dwa z żelaza (moje namiary).
Może nie badano archeologicznie naszych bagien? Torfu też dawno nie kopano, bo mamy węgiel.
Poważnie podchodząc do rzeczy, sam jestem ciekawy czy ktoś poda jakieś inne namiary? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|