Nowa podstrona serwisu:
http://wydarzenia.archeolodzy.org
Informacje o nadchodzących imprezach archeologicznych!
Konferencje, wykłady, wystawy i festyny...
Problem z bibliografią

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Archeolodzy.org Strona Główna -> Biblioteka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
werewolf88

PostWysłany: 02 Sie 2009, 20:34    Temat postu: Problem z bibliografią Odpowiedz z cytatem

Witam!
Jeśli obrałem zły dział, proszę Administratora o przeniesienie tematu.
Podjąłem się napisania pracy licencjackiej pt. "Przyrodnicze uwarunkowania rozwoju sieci osadniczej w dolinie Nidy na odcinku Pasturka-Chroberz", jednak moja wiedza jaką posiadłem studiując na kierunku geografia dwa lata, jest lekko mówiąc skromna w temacie archeologii.
I stąd płynie moja prośba do Was, o podanie jakiejś literatury archeologicznej obejmującej podany przez mnie obszar, lub mogącej wnieść coś ciekawego w moją pracę na wyżej wymieniony temat.
Zapoznałem się już powierzchownie z dokumentacją AZP z danego obszaru. Są tam podane odwołania do literatury... i tu powstaje moje kolejne pytanie: W jakich bibliotekach czy instytucjach szukać książek "typu DĄBROWSKA E., Sprawozdanie z badań powierzchownych przeprowadzonych w 1959 r. w dorzeczu dolnej Nidy, Sprawozdania Archeologiczne, XIII, 1961" czy np. "DĄBROWSKA E., Problem grodu wczesnośredniowiecznego w Chrobrzu. Uwagi w świetle badań sondażowych w 1959 r. Sprawozdanie PAN, 1959,"?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Vapnatak

PostWysłany: 02 Sie 2009, 21:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej Buko - Archeologia Polski wczesnośredniowiecznej.

vapnatak
Max
Administrator

PostWysłany: 03 Sie 2009, 2:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak na szybko:

Franciszek F., Studia nad osadnictwem Małopolski, 2001.

Jankuhn H., Wprowadzenie do archeologii osadnictwa, 2004.

Renfrew C., Bahn P., Archeologia. Teorie, metody, praktyka, 2002.
Zwlaszcza rozdzialy o osadnictwie i archeologii srodowiska.

Buczek K. Ziemie polskie przed tysiacem lat. Zarys geograficzno-historyczny, 1960.

Dla porownania, czy ogolnego zapoznania sie z badaniami osadnictwa, mozesz przekartkowac serie Studia nad Osadnictwem Średniowiecznym Ziemi Chełmińskiej. Podaje akurat to, gdyz wszystkie tomy dostepne sa online http://kpbc.umk.pl/publication/16524 .

Z tego co jeszcze w sieci: Badania nad osadnictwem pradziejowym i sredniowiecznym w południowo-wschodniej Polsce
http://www3.uj.edu.pl/alma/alma/99/06.pdf . Krotki artykul.

Na poczatek proponuje odpuscic sobie sprawozdania z prac wykopaliskowych czy badan powierzchniowych. Czesto sa pisane specyficznym, malo przystepnym jezykiem, a do tego beda poruszaly temat bardzo szczegolowo i wybiorczo. Na poczatek na zapoznanie sie z tematem proponowalbym jakies zarysy czy syntezy.

Literatury mozesz szukac w bibliotekach w uniwersyteckich instututach archeologii lub bibliotekach glownych. Mozna zajrzec do bibliotek muzalnych (zwlaszcza muzeow archeologicznych). Sprobuj takze pogooglowac czy zajrzyj do internetowych bibliotek cyfrowych.

Pozdrawiam!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
werewolf88

PostWysłany: 05 Sie 2009, 10:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz zabieram się do czytania:)
Powrót do góry
malaglizdka

PostWysłany: 10 Lis 2009, 17:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Mam prośbę czy moglibyście wymienić mi książki w których spotkaliście się z tematem archeologia a społeczeństwo? wszelkiego rodzaj badania społeczne oraz archeologia w tv filmach radio gazetach festynach organizacjach zajmujących się promowaniem archeo i opiekujących się zabytkami. Chciałabym napisać pracę o sposobach promowania archeologii a kiepsko idzie mi znajdowanie książek
Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Archeolodzy.org Strona Główna -> Biblioteka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: