| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 579 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 14:55 Temat postu: Psie lapy na kosciolach |
|
|
Ostatnio przechadzajac sie po Kaliszu wpadly mi w oko odbicia psich lap na murach jednego z kosciolow (gotycki kosciol oo. Franciszkanow). W kilku miejscach. Podobno bylo to dosc popularne i wystepowalo takze na innych kosciolach. Ponoc mialo symbolizowac odbicie lap bestii Spotkaliscie sie z tym gdzies indziej? Znacie jakies podania na ten temat?
 _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię...
Ostatnio zmieniony przez Max dnia 22 Lut 2007, 0:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 20 Sty 2007, 19:25 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawe, proponuję żebyśmy się wybrali na poszukiwanie takich śladów we Wrocławiu! Z tego co pamiętam, to Lechu opowiadał nam w Miękini , że na cegłach znajdował podobne ślady. _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

|
Wysłany: 20 Sty 2007, 20:04 Temat postu: |
|
|
| Judym napisał(a): | | Bardzo ciekawe, proponuję żebyśmy się wybrali na poszukiwanie takich śladów we Wrocławiu! Z tego co pamiętam, to Lechu opowiadał nam w Miękini , że na cegłach znajdował podobne ślady. |
Tak, to podobno dosc popularne. Mysle, ze nie tylko na kosciolach. Prawdopodobnie pies paletal sie po cegielni i nastawial wzorkow, a my teraz staramy sie to interpretowac Wydaje mi sie, ze slady sa przypadkowe, a teoria zostala dorobiona pozniej. I to ona wlasnie mnie interesuje. W zalozeniu to lapy diabla lub powiedzmy jakiejs bestii (diabel przeciez ma racice) odcisniete w cegle. W koncu pies by w zasuszonej cegle lapy nie odcisnal.. Jednak ciekawe czy podania opowiadaly o czasach budowy np. przy budowie specjalnie uzywano takich cegiel dla odstraszenia czegos, czy opowiadaly o czasach pozniejszych, ze np. w latach takich, a takich diabel probowal dostac sie do kosciola, ale oparl sie na murach.. _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

|
Wysłany: 20 Sty 2007, 23:09 Temat postu: |
|
|
tia, ciekawe czy ztych śladów daloby się określic rase psa. Na ślady kundla to to nie wygląda...  _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 21 Sty 2007, 17:28 Temat postu: |
|
|
Faktycznie ciekawe, nigdy o tym nie słyszałam... _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 21 Sty 2007, 19:46 Temat postu: |
|
|
W Miekinii byla mala ruinka barokowa i to na niej Lech znalazl slady psa. Wydaje mi sie, ze byla to czynnosc intencjonalna, zwiazana z symbolika odstraszajaca zle moce . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nikje

|
Wysłany: 26 Sty 2007, 12:03 Temat postu: |
|
|
Co prawda nie słyszałam dotąd o śladach łap, odciśnietych w murach kościelnych, ale zdarzało się, ze wmurowywano w ściany kościołów wizerunki złych duchów, aby je unieszkodliwić. Np. na romańskim kościele w Inowrocławiu widnieje kilka takich masek, a z naszego podwórka - w południowej wieży naszej katedry podobno widnieje kamienna głowa, wystająca z murów. Oczywiście istnieja różne podania, tłumaczące, ze może to być głowa strażnika, który spalił się podczas pożaru, ale najprawdopodobniej to żart ówczesnego budowniczego  _________________ Z zawodu krytyk, z zamiłowania krytykant  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

|
Wysłany: 26 Sty 2007, 19:57 Temat postu: |
|
|
| Max napisał(a): | | Judym napisał(a): |
tia, ciekawe czy ztych śladów daloby się określic rase psa. Na ślady kundla to to nie wygląda... Twisted Evil |
Ech.. Czy Ty zawsze musisz sie skupic na najmniej istotnych szczegolach? Wink |
to wcale nie jest takie mało istotne. Może się np okazać, że wybierano do "naznaczenia" takich cegieł jakąs konkretną rasę, albo typ psa ("duży"). Jeżeli jednak ślady będą pochodzić od różny ras, może to być dowód na to, że są to ślady przypadkowe (chociaż uważam że jest to mało prawdopodobne).
| Michał napisał(a): | | W Miekinii byla mala ruinka barokowa i to na niej Lech znalazl slady psa. |
Owszem była tam późniejsza budowla ale odciski łap zostaly znalezione na cegłach średniowiecznych. Zresztą dla pewności zapytam się Go jeszcze. _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nikje

|
Wysłany: 27 Sty 2007, 12:30 Temat postu: |
|
|
Judym po części ma rację, ale czy w średniowieczu rozróżniano już konkretne rasy psów? Nie znam się na kynologii, ani na jej historii, ale wydaje mi się to wątpliwe...
Poza tym, jeśli pies miałby być "duży", wystarczy chyba zobaczyć, czy odciski łap są duże - to zazwyczaj idzie w parze... Nie widziałam dotąd np. psa wielkości bernardeyna, który miałby łapki jak ratlerek [/url] _________________ Z zawodu krytyk, z zamiłowania krytykant  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

|
Wysłany: 27 Sty 2007, 14:59 Temat postu: |
|
|
| nikje napisał(a): | | Nie znam się na kynologii, ani na jej historii, ale wydaje mi się to wątpliwe... |
Na pewno rozróżniano rasy psów. Nie było może ich tyle co teraz ale jestem pewien, że one istniały. Zresztą widać to na obrazach. Wiązało się to choćby z wykorzystywaniem konkretnych ras psów do polowań.
| nikje napisał(a): |
Poza tym, jeśli pies miałby być "duży", wystarczy chyba zobaczyć, czy odciski łap są duże - to zazwyczaj idzie w parze... |
wiesz chodziło mi o to żeby uchwycić to w skali zjawiska a nie w pojedynczym przypadku. _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nikje

|
Wysłany: 27 Sty 2007, 17:56 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że nie chodzi o pojedyncze przypadki, to się rozumie samo przez się. Przecież można przebadać pod względem wielkości wiecej tego typu znalezisk... tylko trzeba najpierw do nich dotrzeć...  _________________ Z zawodu krytyk, z zamiłowania krytykant  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 27 Sty 2007, 19:53 Temat postu: |
|
|
W takim razie sadze ze warto byloby sie przejsc po wroclawskich kosciolach w ferie. Proponuje kolegom z innych miast zrobieni podobnej wycieczki, moze wspolnie do czegos dojdziemy? Oczywiscie bierzemy pod uwage jedynie czesci blisko ziemi, ine ma co sie wspinac po murach . No i nalezy liczyc sie z tym ze zniszczone podczas wojny swiatynie moga juz takich lap teraz nie posiadac. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 28 Sty 2007, 1:06 Temat postu: |
|
|
Chętnie się przyłączę. W wolnej chwili przejdę się z aparatem. _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|