| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fajny_gosc
|
Wysłany: 13 Sty 2010, 0:40 Temat postu: Rok 1945 i nietypowa sprawa - prośba o pomoc |
|
|
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym Forum. Zaczynam prośbą o pomoc. Sprawa jest chyba trochę nietypowa.
W roku 1945 więzień niemieckiego obozu pracy przymusowej zakopał na skraju obozu mały pakunek z rzeczami osobistymi (zawierał m.in. niewielki, metalowy krzyż). Mężczyzna ten żyje do dziś i chciałby odnaleźć zakopane przez siebie 65 lat temu rzeczy. Obecnie po dawnym obozie nie ma już żadnego śladu. Miejsce to pozostało jednak nietknięte (od II WŚ żadnych prac ziemnych). W celu odnalezienia ukrytych przedmiotów należałoby użyć wykrywacza metali i sprawdzić powierzchnię około 100 x 200 m.
Zasadnicze pytanie:
Jakich formalności trzeba dopełnić, by móc lege artis przeszukać wskazany obszar. Przypominam, że tak naprawdę właściciel poszukuje swoich przedmiotów, które mają dla niego ogromną wartość sentymentalną.
Dzięki za pomoc! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 15 Sty 2010, 17:13 Temat postu: |
|
|
Najlepiej skontaktować się z właścicielem terenu, gdzie chcielibyście rozpoczać poszukiwania. Dodatkowo poinformować należałoby jakąś specjalną instytucję, nie wiem konserwatora zabytków, muzeum etc.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
stangret
|
Wysłany: 15 Sty 2010, 22:56 Temat postu: |
|
|
Najlepiej będzie jak skontaktujesz się z jakimś stowarzyszeniem zajmującym się historią i eksploracją, mającym dobry kontakt z lokalnym WKZ-tem. Z pewnością mają lub bez trudu otrzymają stosowne pozwolenie i będzie ok. Pożytek będzie obopólny a satysfakcja gwarantowana.
ps. o jakim województwie mówimy. Może mogę coś zaradzić. _________________ Rzeczy niemożliwe robię od ręki.
Cuda na drugi dzień. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fajny_gosc
|
Wysłany: 16 Sty 2010, 0:18 Temat postu: |
|
|
| Dzięki za informacje. Teren należy do Skarbu Państwa (nieużytki) i znajduje się w woj. wielkopolskim. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 16 Sty 2010, 14:09 Temat postu: |
|
|
Może pomógłby kontakt z jakimś muzeum istniejącym przy dawnym obozie pracy? Znalezione przedmioty mogłyby kiedyś stać się częścią wystawy. To bardzo ciekawy temat, mam nadzieję, że zostaniemy tutaj poinformowani o efektach.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fajny_gosc
|
Wysłany: 16 Sty 2010, 14:18 Temat postu: |
|
|
Może to jest i niezły pomysł - tzn. prośba o wsparcie jakiegoś muzeum.
Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że poszukiwania miałyby dotyczyć przedmiotów osoby, która żyje, i która sama je w danym miejscu ukryła. Jest więcej niż pewne, że przez tych 65 lat nikt ich nie wykopał. Co prawda ich stan zachowania może być kiepski, ale jednak byłyby bardzo cenną pamiątką. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|