| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kamka_wiewra
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 11:12 Temat postu: Scytowie |
|
|
| Witam!! chciałabym poprosić o pomoc Embarassed otóż tematem mojej pracy semestralnej są scytowie, a dokładniej ich kultura materialna i duchowa. Niestety, poza stronami internetowymi, nie mogę znaleźć zbyt wiele informacji na ten temat. W każdej z pozycji, które znalazłam tym zagadnieniom poświęcono co najwyżej 2-3 strony pobieżnych informacji Sad próbowałam zakupić pracę Smirnova, ale niestety nigdzie nie jest ona dostępna, podobnie jak pozycje Kubczaka czy Chochorowskiego. Jedyne co udało mi się odnaleźć, a co zawiera trochę więcej informacji to II tom Encyklopedii Historycznej Świata, ale z jedną książką, pracować się nie da Sad Bardzo proszę o pomoc, może namiary na książkę przede wszystkim Smirnova, bo o ile dobrze mi wiadomo w e-bookach niestety jej nie znajdę. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 18 Lis 2008, 21:21 Temat postu: |
|
|
Zaglądnij do Tadeusza Sulimirskiego. To klasyka!
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jacekka
|
Wysłany: 03 Sty 2009, 4:43 Temat postu: |
|
|
No to całkiem sporo o Scytach... Sulimirski, który zmarł 25 lat temu... Książkę odkopaliście na wyjeździe badawczym w Łysogóry?  _________________ nie bójmy się tego co wyszło spod łopaty |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 03 Sty 2009, 11:49 Temat postu: |
|
|
| jacekka napisał(a): | No to całkiem sporo o Scytach... Sulimirski, który zmarł 25 lat temu... Książkę odkopaliście na wyjeździe badawczym w Łysogóry?  |
Eeee tam, spokojnie! Sulimirskiego tezy nadal są aktualne i nie ma tu żadnej dyskusji.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Armand
|
Wysłany: 13 Gru 2009, 12:45 Temat postu: |
|
|
Jak Scytowie, to przygotuj się na język rosyjski. Seria "Sowiecka Archeologia" i "Rosyjska Archeologia"
Po polsku są tylko opracowania zbiorcze, jak "Koczownicy Ukrainy" Chochorowskiego.
Więcej można znaleźć o obecności ludności o Scytyjskim modelu wyposażenia (bo to nie koniecznie sami etniczni Scytowie) w Europie Środkowej - "Scythian influence on area of Lusitian Culture" Bukowskiego, albo Kultura Vekerzug Chochorowskiego. I sporo artykułów.
Jeśli chodzi o zabytki - kolejne sezony badań wielkiego kurhanu w Ryżanówce (tak, "Ukraiński Tutenhamon") były publikowane w kilku numerach "Materiałów i Sprawozdań Rzeszowskiego Ośrodka Archeologicznego" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|