Nowa podstrona serwisu:
http://wydarzenia.archeolodzy.org
Informacje o nadchodzących imprezach archeologicznych!
Konferencje, wykłady, wystawy i festyny...
Scytowie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Archeolodzy.org Strona Główna -> Archeologia śródziemnomorska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kamka_wiewra

PostWysłany: 15 Lis 2008, 11:12    Temat postu: Scytowie Odpowiedz z cytatem

Witam!! chciałabym poprosić o pomoc Embarassed otóż tematem mojej pracy semestralnej są scytowie, a dokładniej ich kultura materialna i duchowa. Niestety, poza stronami internetowymi, nie mogę znaleźć zbyt wiele informacji na ten temat. W każdej z pozycji, które znalazłam tym zagadnieniom poświęcono co najwyżej 2-3 strony pobieżnych informacji Sad próbowałam zakupić pracę Smirnova, ale niestety nigdzie nie jest ona dostępna, podobnie jak pozycje Kubczaka czy Chochorowskiego. Jedyne co udało mi się odnaleźć, a co zawiera trochę więcej informacji to II tom Encyklopedii Historycznej Świata, ale z jedną książką, pracować się nie da Sad Bardzo proszę o pomoc, może namiary na książkę przede wszystkim Smirnova, bo o ile dobrze mi wiadomo w e-bookach niestety jej nie znajdę. Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Vapnatak

PostWysłany: 18 Lis 2008, 21:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaglądnij do Tadeusza Sulimirskiego. To klasyka!

vapnatak
jacekka

PostWysłany: 03 Sty 2009, 4:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to całkiem sporo o Scytach... Sulimirski, który zmarł 25 lat temu... Książkę odkopaliście na wyjeździe badawczym w Łysogóry? Smile
Vapnatak

PostWysłany: 03 Sty 2009, 11:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jacekka napisał(a):
No to całkiem sporo o Scytach... Sulimirski, który zmarł 25 lat temu... Książkę odkopaliście na wyjeździe badawczym w Łysogóry? Smile

Eeee tam, spokojnie! Smile Sulimirskiego tezy nadal są aktualne i nie ma tu żadnej dyskusji. Wink

vapnatak
Armand

PostWysłany: 13 Gru 2009, 12:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak Scytowie, to przygotuj się na język rosyjski. Seria "Sowiecka Archeologia" i "Rosyjska Archeologia"

Po polsku są tylko opracowania zbiorcze, jak "Koczownicy Ukrainy" Chochorowskiego.

Więcej można znaleźć o obecności ludności o Scytyjskim modelu wyposażenia (bo to nie koniecznie sami etniczni Scytowie) w Europie Środkowej - "Scythian influence on area of Lusitian Culture" Bukowskiego, albo Kultura Vekerzug Chochorowskiego. I sporo artykułów.
Jeśli chodzi o zabytki - kolejne sezony badań wielkiego kurhanu w Ryżanówce (tak, "Ukraiński Tutenhamon") były publikowane w kilku numerach "Materiałów i Sprawozdań Rzeszowskiego Ośrodka Archeologicznego"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Archeolodzy.org Strona Główna -> Archeologia śródziemnomorska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: