| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
vlad
|
Wysłany: 11 Mar 2007, 22:37 Temat postu: Trzcinica--Karpacka Troja |
|
|
Wlepie ten temat tu bo najbardziej pasuje..... chociaż ....jak ktoś poczyta to się dowie że też ma powstać"wioska wczesnosłowiańska",a to do Brązu nie pasi ...ale...
Więc na początek zacznę od tego że jestem ogromnie zadowolony iż ruszy ...wreszcie....budowa w Trzcinicy,obok Jasła(nawiasem mówiąc mojego rodzinnego miasta) kompleksu z epoki Brązu i wczesnegośredniowiecza.
Rad jestem z tego faktu niezmiernie w dwójnasób:po piewsze,będzie to ,jak się zakłada,naprawde "wielki"obiekt,dorównujacy Biskupinowi ... albo nawet większy,po drugie,da to szanse takim grupom jak nasza na zaprezentowanie się przed "rodzinną publicznością".
Mam nadzieje że samorządowcy i burmistrz miasta nie spaprzą roboty i wreszcie zauważą szanse na przyciagnięcie turysty zachodniego i zarabianie pieniędzy na nim.
A naprawde warto ,bo jeśli się oriętuję to tego typu skansenów w Polsce(Epoka Brązu)niema zbyt wielu,jeśli w ogóle jakieś są....
Link do tego projektu:
http://www.muzeum.krosno.pl/troja/trzcinica.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 12 Mar 2007, 0:39 Temat postu: |
|
|
Czytalem o tym projekcie w ktorejsc gazecie. Zapowiada sie swietnie. Ma to byc cos jak rekonstrukcja Biskupina, z tym ze na wieksza skale i, ze tak powiem, bardziej interaktywne. Koszty z tego co sie orientuje sa ogromne, wiekszosc pokryje jednak Unia . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
woozeq
|
Wysłany: 12 Mar 2007, 18:44 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj na konwersatorium z Epoki metali mieliśmy o kulturze Trzcinieckiej Fajnie, że takie coś powstaje, bo chętnie bym obejrzał taką osadę, a że na roku jest koleżanka z Jasła,...  _________________ FIRST, THEY IGNORE YOU...
THEN THEY LAUGH AT YOU...
THEN THEY FIGHT YOU...
THEN YOU WIN... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kavir
|
Wysłany: 13 Maj 2007, 20:09 Temat postu: |
|
|
Odwiedziłem ostatnio (majowy weekend) grodzisko w Trzcinicy i byłem pod dużym wrażeniem wałów wczesnośredniowiecznych. Natomiast co się tyczy osady z wczesnej epoki brązu to jestem nieco zawiedziony. Powierzchnie stanowiska nie prezentuje się zbyt imponująco w porównaniu z podobnymi stanowiskami u naszych słowackich sąsiadów. Na stanowisku oprócz słowiańskich reliktów budownictwa obronnego nie widać żadnych pozostałości ze starszych faz zabudowy. Trochę szkoda. Miejmy jednak nadzieję, że po wybudowaniu kilku chałup z epoki brązu miejsce te zmieni się swój charakter (chwilowo jest wczesnośredniowieczny).
Po wycieczce mam jedną konkluzję, którą chciałbym się podzielić. Czy nie macie wrażenia, że Biskupin wypacza obraz pradziejów ziem polskich? W chwili obecnej brak jest w Polsce skansenu, który mógłby być alternatywą dla wizerunku grodziska biskupińskiego. Dzisiejszy archeoturysta ma tylko jedno miejsce, w którym może obejrzeć tak wcześnie datowaną zabudowę. W zasadzie Trzcinica wypełni lukę między Krzemionkami Opatowskimi (kopalnia) a Biskupinem, tym samym zasługuje na miano pierwszego skansenu, prezentującego miejsce zamieszkania ludności epoki brązu. Sprawa warta świeczki. Oby tylko nie okazało się w lipcu, że z kasy nici. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vlad
|
Wysłany: 13 Maj 2007, 20:48 Temat postu: |
|
|
...... ano słusznie mówisz....Trzcinica to naprawde ogromne pole do popisu.
A co do kasy to mam nadzieje że prof.Gancarski dopilnuje by kasa została zużytkowana w 100% na budowe a nie na ..............ha! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 31 Maj 2007, 22:00 Temat postu: |
|
|
Podobno bardzo ciekawe stanowisko kultury trzcinieckiej i otomańskiej (!). Mam nadzieję, że uda się niedługo je obejrzeć. Kultura otomańska chętnie czerpała z egejskich wzorców jeśli chodzi o budownictwo obronne, stąd ta "Troja". Na Słowacji aż się roi od "słowackich Myken" i "Troi"  _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzciniczanka
|
Wysłany: 18 Cze 2007, 23:58 Temat postu: |
|
|
| widzicie czyli jednak istnieje jednak jeszce inna trzcinica która ma ciekawa historie. trzcinica w ktorej ja mieszkam moze niejest tak znana lecz na ziemiach nalezacych do mojej rodziny przez jakis czas byly znajdywane niewielkie odkrycia archeologiczne z okresu wczesnej kultury łuzyckiej< urny z prochami, bizuteria, rzeczy codziennego uzytku> ponoc sa tez tam pozostalosci po dawnej osadzie ale niewieadomo dlazcego sprawa tak ucichla. jestem za mloda by wiedziec co sie wtedy dokladniej dzialo wiem ze na tym terenie jest zabroniona praca ponizej kilku metrow w glab ziemi by nie naruszyc ewentualnych pozostalosci pocmetarnych.. wykopaliska tez mozna ogladac w jednym z wroclawskich muzeów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 26 Sie 2007, 11:35 Temat postu: |
|
|
| vlad napisał(a): | ...... ano słusznie mówisz....Trzcinica to naprawde ogromne pole do popisu.
A co do kasy to mam nadzieje że prof.Gancarski dopilnuje by kasa została zużytkowana w 100% na budowe a nie na ..............ha! |
Pan Gancarski nie jest jeszcze profesorem, jest świeżo upieczonym doktorem. Jednakowoż życzę mu jak najszybszej habilitacji, a później profesora zwyczajnego.
A tak na marginesie mówiąc, to wczoraj miałem okazję poznać pana dr Gancarskiego. Bardzo miły facet! Mam dla niego szacunek, dla tego co zrobił w Trzcinicy... Swoja drogą to też jestem pod wrażeniem samego grodziska. Świetne wykorzystanie warunków naturalnych. Stok ok. 10-metrowej wysokości, a na nim wał! Genialny widok na wszystkie strony! Jednym słowem: respect (dla Słowian)! Pozdro!
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Armand
|
Wysłany: 20 Wrz 2007, 15:40 Temat postu: |
|
|
| Kavir napisał(a): |
Po wycieczce mam jedną konkluzję, którą chciałbym się podzielić. Czy nie macie wrażenia, że Biskupin wypacza obraz pradziejów ziem polskich? W chwili obecnej brak jest w Polsce skansenu, który mógłby być alternatywą dla wizerunku grodziska biskupińskiego. Dzisiejszy archeoturysta ma tylko jedno miejsce, w którym może obejrzeć tak wcześnie datowaną zabudowę. W zasadzie Trzcinica wypełni lukę między Krzemionkami Opatowskimi (kopalnia) a Biskupinem, tym samym zasługuje na miano pierwszego skansenu, prezentującego miejsce zamieszkania ludności epoki brązu. Sprawa warta świeczki. Oby tylko nie okazało się w lipcu, że z kasy nici. |
Hm
Chciałbym zauważyć, że w okolicach Krakowa powstaje powoli osobny skansen, związany z kulturą łużycką. Grupa studentów (Stowarzyszenie Dziejba, którego jestem członkiem) buduje w Woli Radziszowskiej niewielką osadę otwartą, wzorując się na III okresie epoki brązu. Przedsięwzięcie jest co prawda niewielkie, ale za to budowane metodami z zakresu archeologii doświadczalnej (narzędziami z brązu, kości, krzemienia i drewna). Zastanawia mnie, czy owa Trzcinica będzie budowana piłami mechanicznymi - jak repliki budynków w Biskupinie, czy eksperymentalnie (czyli znacznie dłużej, ale z lepszym efektem).
[nawiasem mówiąc osada juz stoi i właśnie zakończył się tam festyn archeologiczny, o czym pisałem juz na tym forum]
Biskupin po części "wypacza" obraz pradziejów, nie dlatego, że mamy mało takich skansenów, ale dlatego, że większość ludności z tego okresu żyło raczej w niewielkich osadach otwartych, zaś założeń podobnych do Biskupina jest kilka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 20 Wrz 2007, 15:55 Temat postu: |
|
|
Jedno jest pewne: na wybudowanie skansenu archeologicznego w Trzcinicy Ministerstwo Kultury daje 9 mln PLN! Tak słyszałem...
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 20 Wrz 2007, 17:30 Temat postu: |
|
|
Hej ludziska! A jak myślicie, gdzie w Trzcinicy jest cmentarzysko?
|
| Powrót do góry |
|
 |
Yoshi
|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:07 Temat postu: |
|
|
| ja tez jestem z jasla. jestem na 1 roku archeologii w rzeszowie. czy jest ktos z jasla oprocz mnie na tym kierunku??super ze mamy cudo kolo siebie!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vlad
|
Wysłany: 29 Wrz 2007, 0:12 Temat postu: |
|
|
....... ha!! wreszcie mam neta(po 3 miesiącach!)
Widzę że coś,ktoś,kiedyś pisze o Trzcinicy...i dobrze bo jest o czym.
Ja sam jestem z Jasła.....wróciłem po 12 latach wreszcie....jakieś 2-3 km od mojego domu (Lublica)są kurchany neolityczne,poczynając od Krajowic...aż do Niepli...idzie tamtędy nawet Szlak Kurchanów.Może w przyszłości coś i z tym można będzie zrobić,jakoś "zintegrować"z Trzcinicą, bo to przez Wisłok żut beretem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|