| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Strati

|
Wysłany: 19 Cze 2007, 23:32 Temat postu: Tzw. celtycka plecionka |
|
|
Tego typu motywy:
powszechnie nazywane są celtyckimi... tym czasem sztuka Celtów, nawet ta z Wysp brytyjskich chyba czegoś takiego nie znała... Może mi ktoś wyjaśnić ten fenomen?
Takie motywy kojarzą mi się z wczesnym średniowieczem, sztuką Wikingów etc., ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia. Już przyzwyczaiłam się nazywaniem Halsztatu albo wszystkiego co się dzieje na terenie Brytanii - Celtami... ale mimo wszystko "plecionka" pozostaje dla mnie wciąż zagadką. _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 22 Cze 2007, 0:08 Temat postu: |
|
|
Cała sztuka tego sortu wiązana jest z celtami tylko dzięki średniowiecznej tradycji Irlandzkiej - do całej sztuki wywodzącej się z tego rejonu z czasów średniowiecza (które zaczyna się u nich wraz z misją św. Patryka) dorobiono nazwę "celtycka" i tak już zostało - do okresu dominacji celtyckiej w Europie należy więc używać konkretnego określenia - sztuka lateńska, bo określenie "celtycki" jest dziś jednym wielkim workiem  _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
Wydobywanie odnalezionych w wyniku poszukiwań przedmiotów zabytkowych z ziemi traktowane jest jako nielegalne wykopaliska i naruszenie mienia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 22 Cze 2007, 10:42 Temat postu: |
|
|
Tak właśnie coś koło wczesnego średniowiecza krążyłam, ale nie bardzo byłam pewna. Zresztą podobno tradycje celtyckie (nie tylko z utartej nazwy) przetrwały w Irlandii do średniowiecza, więc byłoby to logiczne. Dzięki w każdym razie  _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|