| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
vlad
|
Wysłany: 07 Kwi 2007, 19:31 Temat postu: Wojownicy kultur grobów mogiłowych 1500--1200 p.n.e |
|
|
Jak wyglądali,czym walczyli,narzędzia ich codziennego użytku---może ktoś coś wie?
Podobno osada w Trzcinicy,woj.podkarpackie, była wybudowana przez ludność uciekającą właśnie przed tymi koczownkiami. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 31 Maj 2007, 22:07 Temat postu: |
|
|
Krótkimi sztyletami z brązu:
Czekanami:
Używano także siekier z piętką:
Znamy też sporo grotów metalowych (pierwsze metalowe w pradziejach Europy Środkowej, to groty przedłużyckie)
 _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vlad
|
Wysłany: 01 Cze 2007, 11:50 Temat postu: |
|
|
Dzięki za pomoc...... te foty mam.... szukam podwujnego siekieromłotu,choćby takie coś jak odkopywano na terenie dzisiejszej Słowacji,jakby jeszce był zwymiarowany to ......Zaj***---potrzeba mi do rekonstrukcji i skład Brązu,chce tom razą zrobić coś nietypowego hahahah-bo berła sztyletowe,czekaniki,sztylety halsztackie,miecze liptowskie ..... znudziły mi się .....coś nowego.
Mam jeden zwymiarowany Siekieromłot ze Słowacji ale to tylko jeden....hahahah
Bez wulgaryzmow
Max |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Armand
|
Wysłany: 13 Gru 2009, 12:35 Temat postu: |
|
|
Rekonstrukcje?
Jak odlewasz historycznie, czy współczesnymi metodami?
/W Dziejbie odlewając dążymy ku poprawności historycznej, ale jeszcze musimy dopracować instrumentarium, formy i tygle (piec i miechy są świetne). Tyle, że na miecze jeszcze się nie porwaliśmy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vlad
|
Wysłany: 14 Gru 2009, 11:37 Temat postu: |
|
|
Witam
I tak odlewam i tak,w piasku większe gabarytowo i większe ilości,a od początku roku eksperymentuje z technikami "odpowiadającymi...przynajmniej w założeniu..." okresowi i kulturze którą się zajmuję,Otomani-fuzesabony. Leje w kamieniu i glinie,ale to żmudna praca a że mam gospodarstwo więc nieco z doskoku robię.....
Ostatnio przed zimnem odlałem krąg(naszyjnik) z Wiśniowej-Wiercan datowany na pilińską ale że nie mam dokładnych wymiarów zrobiłem wg.podobieństw.Tu jest link do galerii na Chomiku gdzie znajduję się jego fotka:
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=IBOR |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 15 Gru 2009, 16:00 Temat postu: |
|
|
Chyba kiedyś usiłowałem Ci pomóc w doborze literatury...?
Ładne te rzeczy.
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Armand
|
Wysłany: 15 Gru 2009, 22:05 Temat postu: |
|
|
Z form możliwych w epoce brązu, głównie zmagaliśmy się w Stowarzyszeniu Dziejba, z piaskiem formierczym (mieszanka drobnego piasku, pyłu węgla drzewnego i gliny). Próbowaliśmy też z formami glinianymi, ale to musimy jeszcze dopracować.
Zdjęcia naszych wytworów, odlanych i historycznie i nie, są na naszej stronie www.dziejba.org
Głównie wśród zdjęć ze starszej wersji strony. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marek1440
|
Wysłany: 16 Gru 2009, 12:47 Temat postu: |
|
|
Panie""vlad"" czy mógł by Pan zerknąć na stronę http://www.historycy.org/index.php?showtopic=63110 bardzo proszę polecono mi Pana w identyfikacji a dokładnie Pan ""Vapnatak"" też jest ciekawy co Pan o tym myśli _________________ dociekliwy.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vlad
|
Wysłany: 16 Gru 2009, 18:36 Temat postu: |
|
|
Witam
Co do "sprężynki" to spora i moim skromnym zdaniem to coś na kształt bransolety,natomiast tarczka..... nie mam pojęcia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marek1440
|
Wysłany: 18 Gru 2009, 17:38 Temat postu: |
|
|
zgłosiłem dziś topór jak i sprężynkę i okucia do konserwatora zabytków a że mnie niestarć jechać do turonia przyjadą do mnie o wszystkim was powiadomię...
a teraz coś z innej beczki co myślicie o tym.... smile.gif znaleziony na tym samym stanowisku co topór była też kula muszkietowa 18mm chyba
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=63110 _________________ dociekliwy.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 573 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|