| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
anett
|
Wysłany: 01 Cze 2009, 21:35 Temat postu: Wschodni odłam kultury łużyckiej |
|
|
| Witam, czy byłby ktoś w stanie pomóc mi i przybliżyć (ewentualnie podać literaturę) odnośnie wpływów halsztackich, głównie wschodnio- i południowohalsztackich (lub wcześniejsze) na tereny grupy ulwóweckiej i kultury wysockiej. Interesują mnie przede wszystkim związki związane z plastyką glinianą i szlakami handlowymi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaczmarek
|
Wysłany: 03 Cze 2009, 7:25 Temat postu: Re: Wschodni odłam kultury łużyckiej |
|
|
| anett napisał(a): | | Witam, czy byłby ktoś w stanie pomóc mi i przybliżyć (ewentualnie podać literaturę) odnośnie wpływów halsztackich, głównie wschodnio- i południowohalsztackich (lub wcześniejsze) na tereny grupy ulwóweckiej i kultury wysockiej. Interesują mnie przede wszystkim związki związane z plastyką glinianą i szlakami handlowymi. |
Czego to ludzie nie badają?
Wpływ halsztacki na tereny grupy ulwóweckiej. Czy chodzi o geografią fizyczną (kształtowanie się terenów) , czy ekonomiczną (szlaki handlowe)? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anett
|
Wysłany: 03 Cze 2009, 20:10 Temat postu: |
|
|
no niestety czasem są zmuszeni do takiego badania... zależ mi przede wszystkim na szlaku handlowym, a mianowicie czy wiadomo coś o drodze handlowej prowadzącej przez Bug.
I tak w sumie to szlak siedmiogrodzki również... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Armand
|
Wysłany: 13 Gru 2009, 12:30 Temat postu: |
|
|
| A znalezisk halsztackich w grupie ulwóweckiej jest na tyle dużo, by dało się w ogóle mówić o szlaku handlowym? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 15 Gru 2009, 15:57 Temat postu: |
|
|
Paweł Zaręba Pozostałe kultury epoki brązu i wczesnego okresu halsztackiego na ziemiach Polski i w jej sąsiedztwie w serwisie autora poświęconym archeologii.
Tadeusz Sulimirski, Kultura wysocka (staroć!!!)
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Armand
|
Wysłany: 15 Gru 2009, 22:00 Temat postu: |
|
|
Kilka lat temu odbyła się konferencja w Rzeszowie, poświęcona kulturze wysockiej. W 2005 ukazał się tom pokonferencyjny. Ale o elementach halsztackich tam chyba nic nie ma (chyba, że w tych artykułach, pisanych cyrylicą - tego nie czytam). Jest parę słów o elementach scytyjskich. I sporo o powiązaniach z kulturą łużycką, zwłaszcza w fazie wczesnej.
Tomik ma tytuł "Problemy kultury wysockiej" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|