| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Cleomayhem

|
Wysłany: 30 Gru 2006, 19:42 Temat postu: XIX-wieczne domy w sudetach |
|
|
Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie podczas moich licznych wycieczek w górskie regiony Dolnego Śląska, często przechodzę przez zapyziałe wioski, gdzie nieraz można spotkać porośnięte ruiny XIX i XX wiecznych gospodarstw skryte gdzieś tam w zagajnikach bądź straszące tuż przy drodze. Ciekawa jestem czy oprócz podań historycznych i źródeł etnograficznych, było coś takiego kiedykolwiek badane wykopaliskowo. / i po drugie czy jest sens takich badań?/
Swoją drogą jestem ciekawa czy cokolwiek co mogłoby nam przybliżyć życie mieszkańców można znaleźć w takich pozostałościach, skoro nie były one opuszczane nagle w wyniku jakichś klęsk, tylko w wyniku stopniowej migracji. /nie jestem pewna czy tu się nie mylę, bowiem na pewno część została opuszczona w wyniku działam wojennych/ .
Jednakże zauważyłam, że jeśli chodzi o to zagadnienie to publikacji w ogóle jakichkolwiek jest mało, a archeologia wydaje się, że konsekwentnie ten temat omija.
Mały off : Kiedyś w czasach kiedy studiowali moi rodzice, jeden z ich kolegów dostał temat /wtedy się jeszcze nie wybierało tematów/ pt: "Procesy soliflukcyjne w Sudetach". Promotorowi chodziło o zgrupowania kamieni występujące gdzieniegdzie na stokach. Jak się później okazało, owe "zgrupowania" bądź kopce nie były skutkiem soliflukcji tylko miały charakter antropogeniczny. Były to kamienie, które odkładano na miedze bowiem przeszkadzały w orce.
Tu rodzi się pytanie jak wiele takich niewiadomych istnieje i drugie czy ktoś kiedykolwiek to badał, i jeśli tak to czy znacie jakieś publikacje na ten temat?
 _________________ ...Homo sum, et nil humanum ame alienum esse puto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 30 Gru 2006, 20:34 Temat postu: |
|
|
Takie badania moglyby byc ciekawe (ale nie sa bo sie ich nie prowadzi). Podejrzewam ze nie znalezionoby cennych artefaktow, jednak interesujace by bylo poznanie sposobu zycia ludzi sprzed lat. Duzo informacji moze byc zawartych w samych ruinach (np surowce - mogloby wyjsc na jaw ze prawdopodobnie surowiec byl czerpany z jakiejs starszej ruiny, np. zamku.). Podejrzewam ze wieksze pole do popisu mieliby tu etnografowie, ale jak wiadomo - archeolog tez by sie w takiej sytuacji przydal . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stysz
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 20:57 Temat postu: |
|
|
Całe opuszczone wioski, z podobnymi reliktami zabudowy znaleźć można w Beskidzie Niskim i Bieszczadach - rezultat "akcji wisła" - Wysiedlania mniejszości Łemków i Bojków po 1945r. Kiedyś w takich ruinach znalazłem butelkę po eterze. To był rodzaj używki (narkotyku) "stawianie kropki" było dość popularne na początku XXw – szczególnie wśród ludności łemkowskiej. _________________ "Badania archeologiczne są pozbawione cech naukowości sensu stricte wówczas, kiedy ogranicza się je do formalnego porządkowania w czasie i przestrzeni faktów archeologicznych, poznanych w nawarstwieniach kulturowych."
W. Hołubowicz, 1959 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 02 Sty 2007, 13:21 Temat postu: |
|
|
Jeżeli nie istnieje żadna literatura związana z tym tematem, to naprawdę warto byłoby zająć się badaniem tego typu obiektów. Jestem więcej niż pewien, ze wyniki prac bardzo szybko ukazały nam, że więcej nie wiemy niż wiemy o życiu ludzi w tej tak przecież wcale nieodległej epoce. Może zaproponować to jako projekt koła naukowego? _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|