| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Strati

|
Wysłany: 13 Gru 2006, 20:22 Temat postu: Zabawne (zamierzenie) zabytki ;) |
|
|
Hellenistyczna rzeźba przedstawiająca Afrodytę wymierzającą klapkiem w jakiegoś fauna czy satyra Obrazek pamiętam z wykładów Żmudzińskiego, ale dopiero ostatnio go znalazłam w Internecie. _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 13 Gru 2006, 21:54 Temat postu: |
|
|
To na bank Satyr  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 15 Gru 2006, 22:13 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie to ta niewolnica (?) huśta swoją panią a nie łapie wazę. Wygląda to tak jakby artysta uchwycił ja właśnie w "wymachu". Oczywiście to tylko moja interpretacja, która jest tak samo prawdopodobne jak Twoja. Pewnie nigdy się już nie dowiemy "co artysta miał na myśli". _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cleomayhem

|
Wysłany: 16 Gru 2006, 12:38 Temat postu: |
|
|
też mi się wydaje, że artysta uchwycił moment wymachu... I wazon jest tu wątkiem czysto dekoracyjnym /ja się przyjrzycie to z lewej strony też coś wystaje, chyba jakieś naczynie/.
Swoją drogą nie powiedziałabym na pewno, że jest to niewolnica. Może są to dwie przyjaciółki? Wystarczy spojrzeć, że są podobnie odziane. _________________ ...Homo sum, et nil humanum ame alienum esse puto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 16 Gru 2006, 12:48 Temat postu: |
|
|
Też brałam pod uwagę uchwycenie rozmachu, ale w końcu uznałam, że interpretacja z wazonem jest bardziej zabawna Wazon, owszem może być wątkiem dekoracyjnym, ale dlaczego w takim razie malarz umieścił go w takim niefortunnym miejscu?
Ale jak Judyn napisał, "co artysta miał na myśli" raczej się nie dowiemy... _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 16 Gru 2006, 18:28 Temat postu: |
|
|
Jakkolwiek by nie bylo - interpretacja Strati mi sie podoba . A pamietacie jak opisywal zabytki dr Żmudziński? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cleomayhem

|
Wysłany: 16 Gru 2006, 19:30 Temat postu: |
|
|
Żmudziński był mistrzem jak dla mnie sam w sobie. U nas przeważnie na jego wykladach ludzie pokładali się ze śmiechu, a co do jego interpretacji niektórych rzeczy, oraz opisu sposobu bycia starożytnych był po prostu fenomenalny. Nikt tak pięknie nie mówił o miłości i sexie jak właśnie on. I nikt nie robił tego również tak otwarcie, w tak zabawny i zarazem obrazowy sposób.... _________________ ...Homo sum, et nil humanum ame alienum esse puto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 574 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Strati

|
Wysłany: 16 Gru 2006, 20:45 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Nikt tak pięknie nie mówił o miłości i sexie jak właśnie on. |
Oj Cleo, mam rozumieć, że całe zastępy poetów czy pisarzy tekstów piosenek się nie umywają?
A serio to Żmudziński naprawdę ma dar to prowadzenia zajęć, poza tym to przesympatyczny człowiek. Nie wiem czy tak dobrze pamiętałabym te jego zabytki, gdyby nie jego "interpretacje"  _________________ www.myspace.com/hmpmag |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Judym Moderator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 248 Skąd: Zgorzelec Świdnica Wrocław Kalisz
|
Wysłany: 04 Sty 2007, 22:28 Temat postu: |
|
|
| Strati napisał(a): | | Cytat: | | Nikt tak pięknie nie mówił o miłości i sexie jak właśnie on. |
Oj Cleo, mam rozumieć, że całe zastępy poetów czy pisarzy tekstów piosenek się nie umywają?
A serio to Żmudziński naprawdę ma dar to prowadzenia zajęć, poza tym to przesympatyczny człowiek. Nie wiem czy tak dobrze pamiętałabym te jego zabytki, gdyby nie jego "interpretacje"  |
Powinniśmy chyba raczej powiedzieć, że nikt tak cudownie nie potrafi powiązac wszystkiego z sexem Swoją drogą to brakowało na wśród wykładów takiego który byłby poświecony tylko i wyłacznie sexualności starożytnych (trochę tylko było przy okazji malarstwa wazowego w Grecji) _________________ "Kiedy umysł śpi, budzą się potwory...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|