| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
KamilaK
|
Wysłany: 03 Lut 2009, 0:06 Temat postu: stanowisko archeologiczne a wykup działki ronej na własnośś |
|
|
Gdzie mogę sprawdzić czy na mojej dzierżawie (uprawa rolna, ziemia najsłabszych klas) znajduje się rzeczywiści stanowisko archeologiczne (w ewidencji gruntów obrębu Łęknica działka nr 65/ . Czy takie stanowisko może zwiększać cenę wykupu dzierżawy na własność, jeśli tak to dlaczego? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 573 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
Wysłany: 03 Lut 2009, 2:36 Temat postu: |
|
|
Wpis o ochronie konserwatorskiej odnotowany jest w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. W praktyce, nie wszystkie stanowiska lub punkty osadnicze sa do niego wpisywane. Jesli teren jest uzytkowany rolnie od lat, raczej nie bedzie przeciwskazan, aby uzywac go w tej formie nadal. Moga byc jedynie zalecenia konserwatorskie np. sugerujace prowadzenie plytkiej orki. Ale to juz poza papierkami.
Jesli nie ma adnotacji na planie zagospodarowania przestrzennego, o rzekome stanowisko mozna zapytac w najblizyszym urzedzie Wojewodzkiego Konserwatora Zabytkow.
Czy wplywa na wartosc ziemi - owszem, raczej negatywnie - obnizajac jej wartosc. Przy uprawianej dzialce rolnej nie ma to wiekszego znaczenia. Jednak jesli chcielibysmy przekwalifikowac ja na dzialke budowlana i wybudowac na niej budynek, prawdopodobnie bedzie to wymagalo nadzoru archeologicznego, czego koszt ponosi inwestor (bynajmniej wg aktualnie obowiazujacej ustawy).
Mozna zatem uzyc tego faktu i wynegocjowac lepsza cene ziemi, zeby pozniej nie zrzedzic, ze archeolog okaze sie "nieprzewidzianym" wydatkiem. _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|