Nowa podstrona serwisu:
http://wydarzenia.archeolodzy.org
Informacje o nadchodzących imprezach archeologicznych!
Konferencje, wykłady, wystawy i festyny...
Monitoring i ochrona stanowisk przed detektorystami
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Archeolodzy.org Strona Główna -> Metody badawcze i dokumentacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy uważasz, ze wprowadzenie licencji na posiadanie wykrywacza metalu pomoże rozwiązać kwestię konfliktu z detektorystami?
tak
72%
 72%  [ 18 ]
nie
28%
 28%  [ 7 ]
Wszystkich Głosów : 25

Autor Wiadomość
Armand

PostWysłany: 01 Cze 2008, 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też jestem takiego zadania, znam to środowisko. Ze względu na spadek ceny euro i dolara na wykrywacz stać każdego, co przyczyniło się do plebeizacji tego środowiska. Spotkałem się również z osobami ze środowiska rolników, znających doskonale swój teren i lokalizację stanowisk archeologicznych. Tzw. "lokalsi" są o wiele groźniejsi dla zabytków archeologicznych od tzw przyjezdnych eksploratorów, działających w miejscach przypadkowych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pinkdot

PostWysłany: 21 Cze 2008, 16:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Filimer napisał(a):
Cóż pozostaje mi odpowiedzieć kolego Armand - archeolodzy z sąsiedniej dla Wielkiej Brytanii Irlandii nabiją się z brytyjskich przepisów, bo sami posiadają zakaz posiadania i używania wykrywaczy metali

Hmmm...pracuję od 2 lat w Irlandii i wielokrotnie spotkałam się z użyciem wykrywaczy metali na stanowiskach, przez archeologów właśnie. Coś się koledze pomyliło (albo też nagminnie łamie się tu przepisy;).
Powrót do góry
Filimer

PostWysłany: 28 Sie 2008, 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pinkdot napisał(a):
Filimer napisał(a):
Cóż pozostaje mi odpowiedzieć kolego Armand - archeolodzy z sąsiedniej dla Wielkiej Brytanii Irlandii nabiją się z brytyjskich przepisów, bo sami posiadają zakaz posiadania i używania wykrywaczy metali

Hmmm...pracuję od 2 lat w Irlandii i wielokrotnie spotkałam się z użyciem wykrywaczy metali na stanowiskach, przez archeologów właśnie. Coś się koledze pomyliło (albo też nagminnie łamie się tu przepisy;).

Zakaz dotyczy "zwykłych" obywateli tzn. nie można legalnie kupić wykrywacza. Na posiadanie wykrywacza metali trzeba mieć licencję/zezwolenie - i zazwyczaj firmy archeologiczne takie licencje mają i wykrywacza w terenie używają. W Irlandii spotkałem się tylko raz z sytuacją, kiedy firma archeologiczna nie miała licencji na wykrywacz, ale byłą to mała firma, która chyba nie miała czasu na dopełnienie wszystkich formalności związanych z licencją na taki sprzęt bądź też nie odczuwała takiej potrzeby.

Wydobywanie odnalezionych w wyniku poszukiwań przedmiotów zabytkowych z ziemi traktowane jest jako nielegalne wykopaliska i naruszenie mienia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Starkad

PostWysłany: 15 Lut 2009, 18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odnośnie II WŚ... na pewno naganne byłoby, gdyby jacyś detektoryści rozkopali grób z wojny obronnej 1939 r. i zabrali " nieśmiertelniki ", uniemożliwiając ustalenie personaliów poległych żołnierzy i ewentualną ich późniejszą ekshumację. Coś takiego, jakby np. dobrali się detektoryści do któregoś z masowych grobów w Katyniu czy Charkowie i usiłowali " spylić " zawartość.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Prusak

PostWysłany: 11 Kwi 2009, 7:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ci którzy przeszukują groby to nie detektoryści(poszukiwacze) tylko normalne hieny cmentarne.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Archeolodzy.org Strona Główna -> Metody badawcze i dokumentacja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: