| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
Wysłany: 02 Maj 2009, 9:08 Temat postu: |
|
|
A tu kolejne, bardzo dokładne i wszechstronne badania genetyczne na Uniwersytecie w Monachium, dotyczące rejonu kultury cucuteni-trypolskiej:
http://edoc.ub.uni-muenchen.de/5868/1/Varzari_Alexander.pdf
Prof. Varzari datuje pojawienie się w rejonie Mołdawii DNA-populacji R1a1(M17), czyli tej zidentyfikowanej później jako Słowianie, już na końcu górnego paleolitu, około 12.500 r.pne.
zob. str. 75-76 i 82.
Podobnie zresztą datowana jest tam populacja zachodnioeuropejska R1b.
Badania te więc harmonizują z badaniami Marijany Perićić z 2005 o bardzo wczesnym zasiedleniu rejonu Półwyspu Bałkańskiego, 11.600.
Sa także w zgodzie z tezą A. Klosowa, choć widzi on Słowian R1a obecnych na Bałkanach już 12.000 lat temu, jako twórców (współtwórców) kultury cucuteni-trypolskiej dopiero od 6000 lat temu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
matis
|
Wysłany: 18 Lip 2009, 19:22 Temat postu: |
|
|
ja szczerze mowiąc myślałem że w archeologii nie uskutecznia się już prób łączenia tak chronologicznie odległych kultur ze Słowianami...
wydaje mi się że było to domeną tzw. radzieckiej szkoły i wiązało się z próbami udowodnienia niemalże odwiecznej "słowiańskości" danych terenów...aczkolwiek jak podaje kolega nurt ten nadal istnieje - chociaż już zapewne bez tej "warstwy ideologicznej"
nie jestem w stanie polemizować z zaprezentowanymi danymi, na pierwszy rzut oka wygląda to dość przejrzyście, aczkolwiek musimy być świadomi ze współczesna archeologia dość wyraźnie odcięła się od tego typu genetyczno - kulturowo - językowych syntez oraz wzbrania się przed wysnuwaniem zbyt daleko posuniętych wniosków na temat przynależności i następstwa etnicznego danych ugrupowań poprzestając na analizie kultury
tak jak wspomnieli koledzy, należy rozgraniczyć kwestie kulturowe, etniczne i językowe...
niestety nie jestem w stanie w tej chwili podać konkretnych przykładów z literatury, dlatego nie chce potępiać w czambuł zaprezentowanej koncepcji, ale jak już wspomniałem wywodzenie Słowian od jakichkolwiek neolitycznych kultur jest moim zdaniem conajmniej niebezpieczne, a w teoriach tego typu znajduje się wiele niedómowień i niejasności
a ten artykuł ze strony trypillla.com to właśnie przykład 'starej szkoły', inna rzecz ze jest nieaktualny i roi się w nim od pomyłek...
pozdr. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atimeres
|
Wysłany: 24 Wrz 2009, 19:34 Temat postu: |
|
|
| matis napisał(a): | | ja szczerze mowiąc myślałem że w archeologii nie uskutecznia się już prób łączenia tak chronologicznie odległych kultur ze Słowianami... pozdr. | O, przed problemem przynależności etnicznej kultur archeologicznych archeologia nigdy nie ucieknie. Nie chce bowiem być tylko magazynem odkrytych pod ziemią rupieci.
Wprawdzie popełniła juz wiele pomyłek i czuje sie nieraz bezsilna w identyfikowaniu twórców kultur, ale przeciez po to zajmuje się już bezwartościowymi przedmiotami, aby poznać prawdę o przodkach, o społeczeństwach, o dawnym człowieku w ogóle i w szczegółach.
Czytam właśnie:
Dawid W. Anthony: The Horse, the Wheel, and Language. How bronze-age Riders from the Eurasian Steppes shapet the modern World, Princeton 2007.
O czym ona? O ludziach. Jest to poszukiwanie twórców kultur archeologicznych na Stepach Pontyjskich i kaspijskich.
Albo inaczej: Jest to książka o poszukiwaniu archeologicznych śladów wspólnoty Pra-indo-europejskiej.
O kulturze Cucuteni-Trypolskiej także tam jest.
Ludzie po prostu chcą poznać swoje korzenie.
I po to robią wydatki na archeologie.
. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|