| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Stary
|
Wysłany: 18 Lis 2008, 22:23 Temat postu: Groby wczesnośredniowieczne w ktorych odkryto miecze |
|
|
| Naliczyłem 10 mieczów pochodzących z grobów z tego czasu i terenu czy ktoś zna wiecej? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 573 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stary
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 10:55 Temat postu: |
|
|
Z czasu wczesnego średniowiecza z terenu Wielkopolski niestety nie sądzę, że jest tego sporo bo przejrzałem już sporą część literatury:(
wrzesinski we Wczesnośredniowiecznych grobach z mieczami zebrał 8 reszta kara kto zna jeszcze jakieś źródło? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Max Administrator

Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 573 Skąd: Wrocław (Ostrów Wlkp.)
|
Wysłany: 19 Lis 2008, 23:33 Temat postu: |
|
|
Na Halli byla dyskusja o mieczach w grobach, teraz maja jakies przenosiny forum chyba, bo nie dziala. Powinno byc kilkanascie, zajrzyj tutaj:
Sarnowska W., Miecze wczesnośredniowieczne w Polsce, "Światowit", t. XXI, 1955.
Głosek M., Miecze środkowoeuropejskie z X – XV w., Warszawa 1984
Głosek M., Nadolski A., Miecze średniowieczne z ziem polskich, Łódź 1970
Marek L., Wczesnośredniowieczne miecze z Europy Środkowej i Wschodniej. Dylematy archeologa i bronioznawcy, Wroclaw 2005.
Tam szukaj dalszej literatury (zwlaszcza w najnowszej pracy). _________________ Dobrze wiedzieć: wstawianie obrazkow / linkowanie do Wikipedii / nasze banery.
Forum Archeolodzy.org wspiera inicjatywy promujące archeologię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stary
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 11:04 Temat postu: |
|
|
Niestety te książki mam już sprawdzone i Nadolskiego i Sarnowską i nic więcej nie ma  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ragnar
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 20:50 Temat postu: |
|
|
Halla.mjollnir.pl już działa. Owocnego szukania, jeśli wciąż aktualne  _________________ arkona.xon.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojciech88
|
Wysłany: 15 Paź 2009, 16:10 Temat postu: |
|
|
| Witam wszystkich. Właśnie dołączyłem. Poszukuję wspomnianej pracy Lecha Marka. Niestety, z tego co się orientuję nakład został wyczerpany :/ mam nadzieję, że się mylę. W Merlinie i Empiku nie mają. Jeżeli wiecie, gdzie ją dostać, to dajcie znać. A może ktoś chce odsprzedać? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
Wysłany: 15 Paź 2009, 20:50 Temat postu: |
|
|
| Witaj! Widzę, że jesteś z Długołęki, więc daleko nie musisz szukać. Polecam spróbować w księgarni uniwersyteckiej na ulicy Kuźniczej we Wrocławiu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojciech88
|
Wysłany: 16 Paź 2009, 20:57 Temat postu: |
|
|
heh pomysł całkiem dobry, ale jest pewien szkopuł... Pochodzę z Długołęki... Ale koło Ciechanowa, na północnym Mazowszu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojciech88
|
Wysłany: 18 Paź 2009, 21:38 Temat postu: |
|
|
mhm, widziałem, widziałem... W ostateczności zabawię się w tłumacza, ale póki co skorzystałem z opcji między bibliotecznego wysyłania i niech uniwersytet się martwi skąd ją wziąć i serdeczne podziękowania za pomoc coraz więcej dobrego słyszę o tej pozycji i już nie mogę się doczekać, aż ją dostanę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|