| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Roksolana
|
Wysłany: 19 Paź 2009, 23:11 Temat postu: Nieznana średniowieczna wieża pod Chełmem, woj. lubelskie |
|
|
Witam!
Dawno do Was nie zaglądałam...
Chciałabym Was zainteresować mało znanym zabytkiem architektonicznym w Chełmie - Bieławinie. Jest to kamienna wieża z czasów rezydowania książąt ruskich Romanowiczów w Chełmie w XIII-XIV w. Na terenie dawnej wsi Bieławin (dziś włączonej w obręb miasta) nad rzeczką Uherką znajduje się przyziemie kwadratowej wieży murowanej o boku około 12 m zniszczonej podczas okupacji przez Niemców. Wieża została wzniesiona w obrębie rozległej osady z XII-XIV w. chyba o charakterze protomiejskim. Jest to stanowisko wielokulturowe, ponieważ znajduje się tam zabytki ruchome również z I tysiąclecia n. e. (rzymskie i wczesnośredniowieczne), a także z neolitu.
Napisałam o tym stanowisku obszerny artykuł popularnonaukowy, który opublikowałam właśnie na swoim blogu:
http://www.archeologia.chelmianie.pl/sredniowieczna-wieza-i-osada-w-chelmie-bielawinie-czesc-1.php
Łączę pozdrowienia
Urszula _________________ Cały potencjał rozwoju tkwi w naszej niedoskonałości.
NASZE KORZENIE www.archeologia.chelmianie.pl
MÓJ PIĘKNY UMYSŁ www.roksolana.chelmianie.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 16:47 Temat postu: |
|
|
Czy to aby nie jest to samo stanowisko, na którym odnaleziono najstarsze w Polsce naczynia pokryte glazurą (zieloną?)?
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Roksolana
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 21:46 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że tak. I takich fragmentów naczyń jest pełno w samym Chełmie. Występują również na dużej osadzie z XII - XIII w. Starosiele w Czułczycach, położonej kilka km na północ od Bieławina nad tą samą rzeczką Uherką. Są związane z osadnictwem ruskim. Nikt jeszcze nie opracował ich zasięgu na pograniczu polsko - ruskim. Pewnie zrobi to kolega Tomek, który pisze pracę doktorską na temat osadnictwa tego regionu. _________________ Cały potencjał rozwoju tkwi w naszej niedoskonałości.
NASZE KORZENIE www.archeologia.chelmianie.pl
MÓJ PIĘKNY UMYSŁ www.roksolana.chelmianie.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|