| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jacekka
|
Wysłany: 07 Sty 2009, 22:47 Temat postu: |
|
|
Jeśli pozwolicie - odpowiem z punktu widzenia młodej gałęzi socjobiologii, jaką jest memetyka.
Pierwszy ślad był przypadkowy. Po prostu, zdarzyło się tak (powiedzmy w XI wieku - rzecz jasna "strzelam"), że wielki pies nastąpił na świeżą cegłę zostawiając na niej niewyraźny odcisk łapy.
Nikt na to nie zwrócił uwagi i cegła została elementem ściany kościoła. Ludzie idący na nabożeństwo widzieli ją i niekiedy o niej rozmawiali.
W ten sposób powstał nowy MEM.
Memy są replikatorami, których środowiskiem są ludzkie umysły. Podobnie jak geny muszą wyłącznie przetrwać i się rozmnożyć. (oczywiście nie robią tego specjalnie, po prostu takie są, że usiłują powielić same siebie).
Skoro memy "mnożą się" w naszych umysłach, to "zarażają" również umsły naszych bliźnich.
Z czasem wytwórcy cegieł zostali "zainfekowani" naszym memem i na co którejś z nich stawiali taki bezsensowny znak.
Podczas Waszej rozmowy padały argumenty, że łatwiej byłoby odciskać prostszy symbol.
Memów to jednak nie interesuje - ich celem jest wyłącznie skopiowanie siebie.
MEMowi "psia łapa na ścianie kościoła" ta sztuka się udała. Przetrwał i wciąż infekuje. Tym razem zaraził sobą czytelników tego forum.
Jeśli uda mi się kiedyś zrobić własną cegłę, to namówię moją Pusię, żeby odcisnęła ślad swej łapki! _________________ nie bójmy się tego co wyszło spod łopaty |
|
| Powrót do góry |
|
 |
babuś
|
Wysłany: 14 Lis 2009, 22:37 Temat postu: |
|
|
Zabawny temat.
Nie jestem historykiem,ale pozwole sobie na kilka zdań.Na średniowieczu się nie znam. Mieszkając na bardzo starej cegielni (ruiny), takie cegły z śladami łap, a jeszcze częściej śladami kocich łap walają się po całym podwórku.Te ślady nie były robione celowo.Z ojca i wuja opowieści wiem,że największe lanie od ich dziatka (ceglarza) było za to że ,,znów pies polatał po cegłach",a oni nie upilnowali.
Od teraz inaczej spojrze na te cegły i jutro ide je wszystkie pozbierać abym ich nie urzył do jakiejś ściany.
Dzięki za otwarcie mi oczu na te ,,cenne" cegły |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|