Informacja: W związku z drobnymi problemami technicznymi, konta nowych użytkowników aktywowane są ręcznie przez moderatorów. Może to potrwać kilka dni. Prosimy o cierpliwość. Za utrudnienia przepraszamy. Admin
|
http://wydarzenia.archeolodzy.org
Informacje o nadchodzących imprezach archeologicznych!
Konferencje, wykłady, wystawy i festyny... |
 |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
D
|
Wysłany: 11 Lis 2008, 20:05 Temat postu: literatura na temat: pochówki z naczyniami brązowymi celt. |
|
|
Pisze proseminarium na temat pochówków z naczyniami brązowymi celtyckiego pochodzenia, proszę o podanie listy przykładowej literatury na dany temat.Dziękuje.
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 12 Lis 2008, 2:34 Temat postu: |
|
|
A może napiszesz chociaż na jakim obszarze i w jakiej kulturze?? _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
Wydobywanie odnalezionych w wyniku poszukiwań przedmiotów zabytkowych z ziemi traktowane jest jako nielegalne wykopaliska i naruszenie mienia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
D
|
Wysłany: 12 Lis 2008, 22:05 Temat postu: |
|
|
dotychczasowa lektura->Teresa Dąbrowska- Wczesne fazy k.przeworskiej(1988rok) (mapka stanowisk str. 138, tekst 138 -142),
''... omawiane naczynia występują głównie nad Łabą i na półwyspie Jutlandzkim, Bornholmie i Olandii i na półwyspie gdańskim ... sporadycznie... w Norwegii i w szwecji. ... cmentarzyska: Klein Wesserberg, Hammor, Ehersdorf- Vahrenberg, Putensen, kr.Harburg i goldenbeck, kr segerberg," .
Groby z kociołkami brazowymi:
-z terytorium polski: ( na nich mi tak naprawde najbardziej zależy)
*Przeworska i oksywska – stan Bolszew woj.gdanskie ( j. Kostrzewski 1919, s 212 i n. - poszukuje jej wciąż)
- stan Wierzbice( niemam informacji o publikacji)
*K.Łuzycka - stan. Sękowice ( 2004r publikowane - mam ksero:)
powinnno byc jeszce jedno'' nowsze'' z teryt. Pl - ani nazwy , ani publikacji nieznam
- poza polską: PUBLIKACJE-nieznam ale chętnie bym poczytał
( czytam po: Polsku( tak sobie, ale daje rade), Serbsku, Chorvacku, Bośniacku, i Angielsku( jako -tako). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 13 Lis 2008, 15:45 Temat postu: |
|
|
To nie masz zakreślonych ram terytorialnych ani chronologicznych pracy?? Przecież od tego powinno się zacząć - albo szukasz poza obszarem kultury lateńskiej, albo w obrębie peryferii lateńskich - zanim zaczniesz szukać zastanów się o czym tak naprawdę chcesz pisać, bo nawet samo zebranie zabytków nie będzie łatwe, chyba że jest już jakiś katalog zbiorczy zabytków lateńskich z danego terytorium - z terenu Polski być może jest jeszcze jeden pochówek, ale muszę sprawdzić w Inventarii, poza tym zwyczaj wkładania naczyń brązowych do grobów poza kulturą lateńska nie był specjalnie rozpowszechniony - gdzieś przez mgłę przypomina mi się, ze ostatnio została wydana jakaś nowsza publikacja o okresie lateńskim w Skandynawii, ale na moment obecny nie podam Ci tytułu.
Generalnie rzecz biorąc z terenu Polski ja nie przypominam sobie prawie żadnego takiego przypadku - w kulturze przeworskiej w latenie w grobach praktycznie nie występują przedmioty brązowe,tak samo w Oksywskiej, zresztą w przypadku Jastorfu podobnie - może gdzieś w kulturze kurhanów zachodniobałtyjskich trafił się jakiś import, ale mi się nic takiego nie przypomina.... Określ ramy terytorialne i napisz, czy masz nowsze publikacje z terenu Skandynawii - ja zobaczę u siebie co z tym grobem. _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
Wydobywanie odnalezionych w wyniku poszukiwań przedmiotów zabytkowych z ziemi traktowane jest jako nielegalne wykopaliska i naruszenie mienia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
D
|
Wysłany: 16 Lis 2008, 16:30 Temat postu: |
|
|
" naczynia brązowe celtyckiej prominiecji - charakterystyka, pochodzenie i symbolika w obrządku pogrzebowym "
- tak orientacyjnie brzmi temat na który mam pisac, temat jest do uzgodnienia w zaleznosci od ilosci danych ktore znajde np. jesli mam skąpe materiały na temat pochodzenia - to się ograniczy temat do np." naczynia brązowe celtyckiej prominiecji - charakterystyka i symbolika w obrządku pogrzebowym ", wszystko jest jeszcze w fazie planowania, dlatego sie na razie chronologicznie nie ograniczam(no powiedzmy przykładowo: laten i okres wpływów rzymskich evenualnie i ha D ) ani tez terytorialnie( najbardziej zalezy mi jednak na stanowiskach z terenów polski).
literatura :'' Corpus der Romanishen Funde im Europaishen Barbaricum(CRFB), corpus znalezisk rzymskich z europejskiego barbaricum ,polska ,jerzy kolendo'' tomy I,II,III
* materiały Tom II - Artykuł '' A.Żórawska-Brązowe naczynie z cmentarzyska k.Wielbarskiej w sarnakach, pow.łosicki''(s 35-8 )
- ten artykuł mnie wprowadza w zakłopotanie gdyż pisze iz '' sarnaki, wymysłów( gm. krobia, pow. gostynski,), lachmirowice( gm. kruszwica, pow, innowrocławski), i Podwiesk(podwitz, dzis gm. i pow.chełmno) to wiadra typu E 27-29,
pytanie : - gzie mozna znaleźć typologie eggersa (w wrocławiu), lub jakie typy naczyń (wg.eggersa) chronologicznie odpowidają mojemu zagadnieniu?
/ort. Max |
|
| Powrót do góry |
|
 |
D
|
Wysłany: 23 Lis 2008, 19:19 Temat postu: |
|
|
ok, wreszcie poszukałem trochę konkretniej, i bibliografia T.Dąbrowskiej (88)wraz z bibliografią CRFB (2001) utworzyły te oto
''Orientacyjną Liste lektur do pracy proseminaryjnej ''
• Antoniewicz J., Wesołowski K. 1951– Wiadra brązowe z delfinowatymi uchwytami na ziemiach polskich, „Wiadomości Archeologiczne” 18, z 1-2, s.137 -184
• Antoniewicz J., Wesołowski K. 1953 – Z badan nad produkcja antycznych wiader znalezionych w Polsce, „ Wiadomości Archeologiczne” 19, s 207-231
• Niewęgłowski A.1988 – „Kwartalnik historii kultury materialnej” 36 – z2,
Z badan nad pochodzeniem późnoceltyckich i rzymskich naczyń metalowych, w swietle analiz metaloznawczych s.189-232
• Wielowiejski J. 1984 - Brązowe wiadra z delfinowatymi okuciami znalezione w Polsce, w świetle nowszych badan „ Archeologia” 35, s. 51-71
• Wielowiejski J. 1985, s167,285 nr 186 – ( Die spätkeltishen und romishen Bronzegefäße in pollen, „bericht der Romish-germanishen kommission” Mainz am Rhein){stan Piaseczno...}
• Kraus A. 1963 – Odkrycia Archeologiczne w Tarnobrzeskim zagłębiu siarki w latach 1957-61,”Materialy Archeologiczne” Kraków (stan Piaseczno:)
• Kraus A. 1964 – Sprawozdanie z archeologicznych badan ratowniczych przeprowadzonych w 1962 w Piasecznie pow. Tarnobrzeg,,”Materiały Archeologiczne” Kraków 5, s. 223-224
• Jasnosz S. 1952 - Cmentarzysko z okresu poźnolatenskiego i rzymskiego w Wymysłowie, pow. Gostyń, Fontes Archaeologici Posnanienses – II, 1951, s 1- 284.
• Kempisty A. 1968 – Późnorzymski cmentarz w Sarnakach, pow. Łosice, „Światowit” t 29,s 141 -163.
• Zielonka B. 1953 – Cmentarzysko z okresu cesarstwa rzymskiego w Lachmirowicach w pow. Inowrocławskim, Przegląd archeologiczny t9,s 353- 386,( zeszyty 1-3).
• Żurowski T.1957 – Sarnaki pow. Siedlce, „Z otchłani wieków” 23, 46.
• Bykowski K. 1976 a – uwagi o szkieletowym obrządku pogrzebowym ludności k. przeworskiej w okresach poźnolateńskim i wczesnorzymskim, studia archeologiczne7, s139 i n.
• Hadaczek K. 1909 – Album przedmiotów wydobytych z grobów cmentarzyska ciałopalnego koło Przeworska ( z epoki cesarstwa rzymskiego), Teka Konserwatorska t3,Lwow
• ? Kostrzewski J 1919 – Kultura Lateńska na obszarze b. Królestwa Polskiego, PA, 1, s. 2 i n
• ?Lub? Kostrzewski J – Die ostgermanishe kultur in spatlatenzeit, Leipzig
• Wozniak Z. 1970 – Osadnictwo celtyckie w Polsce
• Skarby przedmiotów metalowych z epoki brązu i wczesnej epoki żelaza na ziemiach polskich - Wojciech Blajer, Kraków 2001
pytania :
Wielowiejski J. - czy wydał w 1985 roku jeszcze jakąś książkę?
Kostrzewski J - czy wydał w1919roku jeszcze jakąś książkę?
Jarosław Lewczuk - publikacje po 2001r?
.pdf lub .doc jakiejś książki z " orientacyjnej listy..." będzie mile widziany ( lub link)
ok wiekszosc lektur zdobyta, poza :
• Wielowiejski J. 1985, s167,285 nr 186 – ( Die spätkeltishen und romishen Bronzegefäße in pollen, „bericht der Romish-germanishen kommission” Mainz am Rhein){stan Piaseczno...}
Hadaczek K. 1909 – Album przedmiotów wydobytych z grobów cmentarzyska ciałopalnego koło Przeworska ( z epoki cesarstwa rzymskiego), Teka Konserwatorska t3,Lwow
• ? Kostrzewski J 1919 – Kultura Lateńska na obszarze b. Królestwa Polskiego, PA, 1, s. 2 i n
• ?Lub? Kostrzewski J – Die ostgermanishe kultur in spatlatenzeit, Leipzig
• Wozniak Z. 1970 – Osadnictwo celtyckie w Polsce
• Skarby przedmiotów metalowych z epoki brązu i wczesnej epoki żelaza na ziemiach polskich - Wojciech Blajer, Kraków 2001
to czego dotyczą znalezione:
analiza pochodzenia naczyń na podstawie badan metaloznawczych i składu surowcowego
hm , z polski w 1984/1988 znane 12 stanowisk z kociołkami ,
a z europy włącznie z polską 33 wiaderka - tylko lokacji nie podali, poszukam lepiej , może znajde
* wyciełem to "celtyckie pochorzenie " z tytułu i powiekszyłem obszar poszukiwań
no przecież SITULE poszukuje literatury związanej z tym tematem, brązowe wiaderka...
ps. czy to forum jest martwe? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 07 Sty 2009, 12:26 Temat postu: |
|
|
Tylko uściślij w końcu, czy chodzi Ci o groby z okresu lateńskiego czy z całej epoki żelaza - bo jeśli z całej epoki żelaza z całego obszaru Europy, to jest to temat rzeka (z okresu rzymskiego jest tego sporo)- ja mogę Ci podać co najwyżej groby przeworskie z okresu lateńskiego w których wystąpiły naczynia - tak więc sprecyzuj temat - jak na razie mam dla Ciebie literaturę do jednego grobu, zobaczymy, czy znajdę coś więcej. _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
|
| Powrót do góry |
|
 |
D
|
Wysłany: 11 Sty 2009, 14:14 Temat postu: |
|
|
groby przeworskie z okresu lateńskiego będą mile widziane,
- na znaleziskach z terytorium polski zależy mi najbardziej [z okresu latenskiego]
dotychczas to mam stanowiska:
sękowice (gm.gubin)(starszy przedrzymski - łużycka)
wiadra z delfinowatymi uchwytami[ w swietle analiz metaloznawczych, ogólna chronologia to pózny lub środkowy laten]- zgliczyn - pobodzyn (gm.ratowo), stawiany (gm.kliszów),słupy(gm królikowo), kościelna wieś(gm.dobrzec),brzyków (gm.trzebnica),Rządz (pow grudz), Niechmirów- mała wieś, piotrków borowski,
wymysłów ( poznolatenski, szczątki wiadra - uchwyty...) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 11 Sty 2009, 16:24 Temat postu: |
|
|
| D napisał(a): | groby przeworskie z okresu lateńskiego będą mile widziane,
- na znaleziskach z terytorium polski zależy mi najbardziej [z okresu latenskiego]
dotychczas to mam stanowiska:
sękowice (gm.gubin)(starszy przedrzymski - łużycka)
wiadra z delfinowatymi uchwytami[ w swietle analiz metaloznawczych, ogólna chronologia to pózny lub środkowy laten]- zgliczyn - pobodzyn (gm.ratowo), stawiany (gm.kliszów),słupy(gm królikowo), kościelna wieś(gm.dobrzec),brzyków (gm.trzebnica),Rządz (pow grudz), Niechmirów- mała wieś, piotrków borowski,
wymysłów ( poznolatenski, szczątki wiadra - uchwyty...) |
To są pojedyncze groby czy cmentarzyska? Z tego co wypisałeś, to kojarzę Niechmirów i Wymysłowo (a nie Wymysłów) oraz Brzyków, ale muszę zajrzeć do publikacji, co to dokładnie jest.
Ze Sławęcic (pow. górowski, gmina Góra) masz jeszcze Wiadro E21 z grobu ciałopalnego (Pesheck 1939), poza tym postaram się do piątku znaleźć więcej informacji szczegółowych.
Literatura:
S. Pazda - Obce elementy w kulturze przeworskiej na Dolnym Śląsku - przegląd problematyki, Przegląd Archeologiczny t. 31, s. 187-195, Wrocław-Warszawa-Kraków-Gdańsk-Łódź 1984.
S. Pesheck -Die fruchwandalische Kultur in Mittelschlesien, Lepizig 1939. _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
|
| Powrót do góry |
|
 |
D
|
Wysłany: 12 Sty 2009, 23:32 Temat postu: |
|
|
przepraszam za nieścisłości:
sękowice (gm.gubin)(starszy przedrzymski - łużycka) - cmentarzysko,
wiadra z delfinowatymi uchwytami[ w swietle analiz metaloznawczych, ogólna chronologia to pózny lub środkowy laten] - zgliczyn - pobodzyn --cmentazysko(gm.ratowo), stawiany -- grób pojedyńczy (gm.kliszów),słupy--nieznane okolicznosci znalezienia (gm królikowo), kościelna wieś--znalezione przed 1939-brak dokumentacji (gm.dobrzec),brzyków (gm.trzebnica),Rządz -- cment.(pow grudz), Niechmirów- mała wieś, piotrków borowski
"cmentarzysko z okresu póznolateńskiego i rzymskiego w Wymysłowie"- Stanisław Jasnosz "Fontes Praehistorici" 1951rok,vol II. ( tytuł taki zmylny, nie wiedziałem czy ''wymysłowo'' czy ''wymysłów'' ,przepraszam po raz kolejny)
-co do czytania po niemiecku - niepotrafie, ,angielski znam dośc dobrze, rosyjski i czeski na zgadywanie ale jakoś, ale nie niemiecki
(niemówiąc o charakt. czcionce ktorą pisany był pesheck:( )
-znalazłem eggersa w bibliotece , niema to jak katalog kartkowy a nie zmylny elektroniczny, typologie wiaderek "tafel 4-7", spis znalezisk i mapy, wreszcie zdobyłem
- nowe lekturki mam do przeczytania:
majewski - importy rzymskie w polsce
majewski - importy rzymskie na ziemiach słowiańskich
j.wielowiejski - kontakty noricum i panonii z ludami północy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 13 Sty 2009, 1:18 Temat postu: |
|
|
| D napisał(a): |
co do czytania po niemiecku - niepotrafie, ,angielski znam dośc dobrze, rosyjski i czeski na zgadywanie ale jakoś, ale nie niemiecki
(niemówiąc o charakt. czcionce ktorą pisany był pesheck:( )
północy |
Ja jestem skazany na niemiecki, bo bez niego nie napisze nic konkretnego o grobach z Dolnego Śląska, z którego zresztą materiałów nie jest zbyt wiele - biegle nim nie władam, ale nie mam wyboru - muszę przez niego przebrnąć. Taką czcionką jak Pesheck pisanych było sporo publikacji przedwojennych i nie ma na to rady.
Piotrków Borowski to Petrigau, jak rozszyfruję Petersena, to napiszę Ci co to dokładnie jest (chyba że już wiesz) - publikował to naczynie w którymś Altschlesien razem z informacjami o cmentarzysku w Brzykowie, ale aktualnie nie mam tego pod ręką żeby podać Ci bliższe informacje. Niemniej Piotrków na cmentarzysko nie wygląda, nie ma go przynajmniej w katalogu pracy A. Błażejewskiego.
Literatura:
A. Błażejewski - Obrządek Pogrzebowy kultury przeworskiej na Śląsku, Wrocław 1998. _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
|
| Powrót do góry |
|
 |
D
|
Wysłany: 14 Sty 2009, 22:17 Temat postu: |
|
|
wpadłem bo biblioteki dzis dośc wyrywkowo, skserowałem artykół Pazdy, Błazejewskiego mam jeszcze przejżec
przeglądnełem Altschlesien (chaotycznie)
(na podstawie ilustracji) roczniki
1927 artykóły str. 33(Der berwarfund von Reichenau kreis ? Irendtstadt?), 1936 str. 160+tafel( tytół: Lorzendorf? kr.ramslau MRr 2833,2897),
1940 str. 35? ( ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 15 Sty 2009, 23:03 Temat postu: |
|
|
Z Błażejewskiego przyda Ci się tylko katalog, gdzie masz wszystkie cmentarzyska przeworskie ze Śląska, oraz bibliografia, gdzie masz do nich literaturę.
Co do symboliki tych naczyń – myślę, że najłatwiej jest przyjąć, ze były własnością zmarłego i stanowiły element jego prestiżu – po jego śmierci uznano więc, ze należy je pochować razem z nim, ewentualnie użyto go jako popielnicy (tak jak w Brzykowie), uznając je za godne miejsce dla doczesnych szczątków zmarłego. Zresztą innym ciekawym przykładem takiego „prestiżowego” elementu użytego w roli popielnicy jest hełm celtyckiej prowieniencji z Siemiechowa. _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
|
| Powrót do góry |
|
 |
D
|
Wysłany: 12 Mar 2009, 20:23 Temat postu: nowe |
|
|
Zamierzam spróbować określić pochodzenie omawianych situl(środkowy laten - rzym) w porównaniu z innymi importami rzymskimi
( literatura: Importy Rzymskie na ziemiach słowiańskich- Majewski (1949r)
Importy Rzymskie w Polsce – Majewski (1960?r)
Kontakty Noricum i Panonii – J. Wielowiejski )
wygląda na to iż nadają się do tego dość dobrze importy szklane (wg. opinii dwóch wyżej wymienionych autorów), na temat importów szklanych :
( T.Stawiarska - Naczynia szklane okresu rzymskiego z terenu Polski (1999r)
jakieś sugestie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filimer

|
Wysłany: 26 Maj 2010, 21:17 Temat postu: |
|
|
Dotarłem do tego piekielnego Dolnego Śląska i wiader na końcu swojej analizy, ale dopiero teraz sobie przypomniałem o temacie na forum: - najpełniej chyba opisali ich kwestię Antoniewicz J. i Wesołowski K. w artykule "Wiadra brązowe z delfinowatymi uchwytami na ziemiach polskich", Wiadomości archeologiczne t. 18 s. 137-184.
Odnośnie Piotrkowa Borowskiego, to było to Wiadro brązowe typu E18, które miało pochodzić z przypadkowo odkrytego grobu, zostało przekazane do muzeum we Wrocławiu w ostatnim dziesięcioleciu XIX w. _________________ Poszukiwania zabytków na terenie RP bez zezwolenia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków są nielegalne.
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|