| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mihec
|
Wysłany: 15 Cze 2009, 21:45 Temat postu: żarna wczesnośredniowieczne - wyrób |
|
|
Witam serdeczni
potrzebuję pomocy w sprawie żaren (żarn?) wczesnośredniowiecznych. Zajmuje się rekonstrukcją archeologiczna i postanowiłam zainwestować w kamienne żarna, niestety nie znalazłam wiele specyfikacji na temat kamienia jakiego używano i wyrobu, czy ktoś może posiada na ten temat jakieś informacje? Interesuje mnie konkretnie koniec Xw. i teren Rusi Kijowskiej, najchętniej samego Kijowa. byłabym wdzięczna za pomoc :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cleomayhem

|
Wysłany: 17 Cze 2009, 15:33 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o wyrób żaren to znanych jest kilka technik (mogę w razie potrzeby przesłać artykuł) różniących się od siebie kolejnością wykonywania poszczególnych czynności przygotowawczych (odłupywanie od skały, wiercenie otworu, opracowanie brzegów). Natomiast co do Rusi Kijowskiej to warto zajrzeć do publikacji Rybakowa, Rzemiosło drewiennej Rusi , 1948 (nie pamiętam dokładnie oryginalnego tytułu, książka po rosyjsku) tam powinien być opisany sposób ich wykonywania na tym terenie. _________________ ...Homo sum, et nil humanum ame alienum esse puto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vapnatak
|
Wysłany: 17 Cze 2009, 18:38 Temat postu: |
|
|
To może ja pomogę. Chodzi o tytuł "Riemiesło driewniej Rusi" (1948).
vapnatak _________________ BARBARUS HIC EGO SUM, QUI NON INTELLEGOR ULLI ET VIVENT STOLIDI VERBA LATINE GETAE! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mihec
|
Wysłany: 17 Cze 2009, 22:09 Temat postu: |
|
|
Witam i dziękuję
Byłabym bardzo wdzięczna za przesłanie mi artykułów i oczywiście udokumentowałabym i zamieszczała przebieg prac nad żarnem dla zainteresowanych. A do książki na pewno zajrzę jeśli ją dostanę ; -)
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|